01 August 2015

MultiLevel Marketing (MLM) Tipu?




Berkesempatan berbicara dengan seorang sahabat. 

Hebatnya sahabat ni, dia dah pernah 'join' lebih dari 10 pelan syarikat MLM (multi-level marketing). Kenapa saya katakan beliau hebat? Sebab beliau tak pernah serik dan berhati kental. Kalau saya mungkin tak sekuat beliau kot.

Pengalaman beliau menyertai belbagai syarikat MLM membuatkan beliau lebih matang dalam memahami apa sebenarnya MLM ni. Senang cerita orangnya sangat berpengalaman dlm industri ini.

Persoalan yang biasa kita dgr betul ke MLM ni skim tipu, kayakan orang atas, rugi, bankrap dan sebagainya beliau kongsikan dgn saya.

Berikut adalah beberapa persoalan dan tips yg dikongsikan beliau, semoga perkongsian ini dpt memberi kefahaman kepada kita semua tentang MLM.


.............................................

Apa sebenarnya masalah MLM ni? Ramai sangat yang anti dan merasakan MLM ni satu igauan ngeri bila dengar?


MLM tidak pernah bermasalah tapi yang sebenarnya bermasalah adalah orang/manusia/makhluk yang bernyawa yang menjalankannya. 

Kenapa saya katakan begitu? 
MLM adalah salah satu kaedah pemasaran yang 'genuine'. Menggunakan sistem pemasaran bertingkat untuk meningkatkan dan mengembangkan liputan produk untuk sampai kepada 'end customers' dengan lebih mudah dan luas. Senang cerita MLM memudahkan produk untuk sampai kepada pelanggan dari pelbagai lapisan dan membantu memaksimakan keuntungan menerusi sistem pemasarannya.

Masalah utama yang diciptakan oleh 'makhluk yang bernyawa' dlm MLM ni adalah bila mereka memanipulasi sistem sebenar MLM untuk tujuan keuntungan peribadi. Lebih mudah difahami bila ada segelintir yang mewujudkan sistem baru utk memaksimakan keuntungan dgn cara yang mudah dan cepat tapi menggunakan MLM sebagi 'topeng' mereka.

Ok agak berbelit. Kita simple kan, diorg ni cipta skim 'cepat kaya' dan declare sistem diorg ni adalah MLM. Realiti yang sebenarnya bercanggah dgn skim MLM sebenar.



.......................................................

Apa 'modus operandi' mereka ni? 


Kebanyakan syarikat2 ni akan mengatakan mereka adalah MLM dan akan memohon lesen utk didaftarkan sebagai syarikat MLM. Apa yg mereka lakukan sebenarnya bercanggah dengan sistem sebenar.

Mereka akan mewujudkan produk sebagai syarat untuk menutup agenda utama mereka. Realitinya produk mereka hanya sekadar 'ada' untuk kepentingan lain. Syarikat2 ini akan memulakan kempen pemasaran mereka dgn mewujudkan beberapa 'role model' yang berjaya. Mereka ini akan dijadikanproksi untuk memupuk kepercayaan org terhadap syarikat mereka.

Kehebatan syarikat2 adalah kerana mereka mempunyai dana yang besar (kebanyakannya dana dari luar negara) yang digunakan utk membayar proksi dan kempen pemasaran. Lagi hebat bila watak2 atau role model yang diwujudkan ini akan diberikan kereta mewah (luar biasa mewah), wang dan akan diubah menjadi orang yang hebat dlm masa yang singkat.

Bila watak2 ini berjaya diwujudkan, kepercayaan orang luar akan cepat tercipta. Lagi mudah bila proksi yang ciptaan ini dari golongan yang mempunyai follower seperti public figure dan sebagainya. Dengan mudah mereka boleh mencipta keuntungan berbilion hasil daripada watak dan cerita yg dicipta.




...........................................

Kenapa org mudah percaya dengan mereka?
Simple. 
Dengan menggunakan kaedah melahirkn impian dan dijadikan ia satu kenyataan dlm masa yg singkat.


Manusia sangat suka kepada sesuatu yang mudah dan memberikan pulangan yang besar. Senang cerita kalau ade skim yang boleh tidur hari2 dan duit masuk je hari2, maka berlumba-lumbalah umat manusia berebut untuk buat. Proksi yang diwujudkan adalah tarikan untuk menarik orang lain untuk turut sama berimpian utk mencapai kejayaan yang sama. Bila wujud rasa keinginan yg kuat, mudah la mereka ni menarik mangsa2. Konsep yang sama macam mana penjebak burung gunakan untuk memikat burung.




...............................................

Macam mana nak kenal mereka2 ini dan syarikat2 skim penipu yang bertopengkan MLM?


1. Kaji syarikat mereka. Macam mana syarikat ini boleh wujud. Berapa lama syarikat ini dah wujud. Berapa ramai usahawan yg berjaya yg telah dilahirkan.

Kebanyakan syarikat2 ini wujud tak sampai setahun atau kurang dari 5 tahun. Ada yang menggunakan nama syarikat antarabangsa yang sedang membuka pasaran di malaysia. Ada juga yang claim sebagai subsidiari kepada sesuatu syarikat.

Kebiasaannya usahawan yang betul2 berjaya tak ramai. Kurang dari 100 orang yang berjaya. Mungkin ada dlm 10 atau 20 org yg mempunyai 'sport car'. Mereka akan mengatakan kita adalah next usahawan yg berjaya yg bakal mempunyai sport car.


2. Kaji leaders atau model2 yang berjaya. Siapa mereka sebelum ini. Berapa lama mereka melakukan perniagaan ini. Berapa lama tempoh utk berjaya?

Kebiasaannya model mereka lahir kurang dari 1 tahun. Tiba2 keluar sebagai jutawan dan bawak sport car. Secara logik nya jutawan kurang dari 1 tahun agak mustahil bila syarikat yg ditubuhkan juga berusia kurang setahun.

Lagi best dan kalau rajin cuba siasat total income tax yg dibayar setahun sebagai seorg jutawan. Cuba juga cek 'no pendaftaran' sportcar mereka atas nama siapa (banyak online sistem yg boleh digunakn utk semak pemilik sebenar kereta dgn hanya menggunakan no pendaftaran kereta dan ic). Kebanyakan proksi2 ini diberikan kereta utk digunakan mengaburi mata prospek. Sebenarnya kereta2 tersebut bukan hak milik mereka. Ada yang disewakan khas atau diberi pinjam dlm sesuatu tempoh.



3. Periksa dengan SSM, KPDNKK tentang status syarikat tersebut. Apa perniagaan dan industri syarikat ini. Boleh juga panjang kan siasatan kepada jakim dan sirim untuk status produk yang dikeluarkan. Kadangkala syarikat ini tidak menitikberatkan soal qualiti produk dan status produk.


4. Fahami sistem atau pelan pemasaran mereka. Kebanyakkan syarikat2 ini tidak memberatkan usahawan utk menjual produk. Produk hanya dibeli sekali dan selebihnya lebih memfokuskan kepada networking. Jangan terkejut jika mereka sebenarnya tidak pernah tahu tentang produk dan susah utk nk explain tentang produk. Tiada latihan tentang produk secara khusus diberikan.


5. Siasat siapa pengerusi, board of director atau founder syarikat. Berhati-hati jika mereka semua adalah org asing dan bukan dari malaysia. Jika mereka berpangkat dDatuk atau Tan Sri, cuba periksa adakah pangkat mereka tu valid. Banyak cara yg boleh digunakan untuk mengetahui kesahihan nya.




.....................................



Fakta 1: 
Percaya tak kebanyakan syarikat skim cepat kaya yg bertopengkan MLM akan wujud dan hilang dlm sekelip mata. Mereka akan wujud tak lebih dari 5 tahun dan kemudian hilang. Leaders atau pelopor syarikat akan hilang entah kemana. Ada yg ckp mereka2 ini ada lah sindiket yg beroperasi secara melopat-lompat dari satu negara ke negara yg lain.


Fakta 2: 
Proksi2 yang diwujudkan oleh syarikat ini juga tidak bertahan lama. Kebanyakan mereka akan melalui kehidupn biasa dam mungkin lebih susah selepas syarikat2 ini hilang. Anda mungkin pernah mengenali mereka2 ini.

Fuhhh memang seram bila dgr cerita tentang mereka ni. Ramai yg dh jadi mangsa dan percayalah masih banyk syarikat2 yg seumpama ini yg sedang bergerak aktif sekarang. 



.............................................

Tips memilih syarikat MLM yang sebenar


1. Kaji latar belakang syarikat.
Berapa lama tempoh wujud, berapa ramai usahawan berjaya yang dilahirkan, kedudukan kewangan dan status syarikat di bank negara (boleh juga cek saham syarikat di BSKL). Syarikat MLM yang kukuh selalunya boleh bertahan lebih dari 10 tahun. Mereka mampu mengekal kan preatasi dan tidak pernah mengalami masalah dengan sistem pemasaran mereka. Jika sesebuah syarikat itu bermasalah, sudah pasti ia tidak akan dpt bertahan lama dan akan diaarah untuk tidak terus menjalankan perniagaan oleh kerajaan dan lesen mereka digantung. 



2. Buat pemeriksaan dgn SSM dan KPDNKK. 
Cari syarikat MLM yang mendapat pengiktirafan dari KPDNKK (bermaksud diiktiraf kerajaan dan menjalankan perniagaan mengikut garis panduan), lihat pencapaian dan anugerah yang pernah diterima oleh syarikat. (Penganugerahn tidak sebarangan akan diberikan jika syarikat itu tidak kukuh dan beretika).



3. Lihat kepada produk dan pelan pemasaran. 
Syarikat MLM yang genuine menitikberatkan produk yang dikeluarkan. Kualiti dan keselamatan produk menjadi perkara utama mereka. Mereka akan mendapatkan pengiktirafan dari SIRIM, KKM, JAKIM dan badan2 berkaitan untuk menastikan produk mereka berkualiti. Agen2 dan usahawan akan lebih memfokuskan kepada produk dan mereka mempunyai ilmu produk yang lengkap. Senang cerita mereka pakar dlm menerangkan tentang produk yang dijual.


4. Lihat kejayaan usahawan2 mereka. 
Cuba lihat tempoh berniaga dan pencapaian mereka. Kaji dari mana mereka muncul dan bermula. Selalunya kejayaan mereka adalah logik dalm tempoh yang boleh diterima akal. Mereka akan meningkat naik secara berperingkat dan tidak akan terus keluar sebagai jutawan segera. Kejayaan dicipta dgn usaha berterusan bukan dgn dengan sekelip mata (magic).


5. Kejayaan usahawan dalam syarikat MLM tidak terhad. 
Semua usahawan mempunyai peluang yg sama untuk mencapai pangkat tertinggi dlm sesuatu tempoh. Pemberian bonus atau komisyen adalah logik berdasarkan sales bulanan dan kumpulan. Mampu menerangkan dgn jelas bagaimana bonus dia keluarkan dan pengiraan sebenar.




..........................................

Kalau diikutkan banyak lagi yang nak dikongsikan. Tapi cukup dulu untuk perkongsian kali ini. Objektif utama untuk kita semua berhati2 dan sedar dgn biz MLM yang kita sedang lakukan. Adakah ia nya MLM sebenar atau hanya satu skim 'Angan-angan' untuk cepat kaya.

Tiada jalan yang singkat untuk berjaya. Semuanya memerlukan usaha yang berterusan dan semangat yang tinggi. Realitinya tiada yang mustahil. Bertindak dan buat pilihan dengan bijak.

Saya sedia membantu anda untuk memahami dengan lebih jelas tentang MLM jika ia masih menjadi beban untuk anda fahami..

Sekadar perkongsian dari seorang sahabat.

17 June 2015

Projek Duit Raya PIN






Salam semua warga blogger sekalian.
Lagi sehari Ramadhan akan menjelang. In Shaa Allah dipertemukan Ramadhan kali ini.

Bersediakah kita untuk puasa & raya tahun ni?
Persiapan mental, fizikal dan juga dari segi kewangan.
Kalau cakap bab puasa dan raya ni, semestinya terbayang-bayang baju raya, kasut raya, persiapan rumah dan sebagainya. Tapi itu semua memerlukan duit kan.

Dengar cerita kakitangan awam akan dapat advance gaji semperna raya tahun ni. Wow!! 
Bolehlah belanja raya untuk family. Tapi tahukan yang ada gap 56 hari tanpa gaji. Di bulan yang kritikal iaitu Julai - Ogos.





Jadi memang kena rancang sangat perbelanjaan anda. 

Ruby still ingat tahun lepas di awal bulan puasa, ramai orang kat kiosk easy rhb. Tertanya-tanya jugak kenapa ramai ngat orang ni? Rupenye nak buat loan untuk persiapan raya nanti. huhuhu..
Bayangkan pinjam duit untuk perbelanjaaan raya. Habis raya, duit pon habis. Pening duk fikir nak bayar loan lagi, belanja rumah lagi kan..

Tapi kalaulah difikirkan, kenapa tak guna loan tu sebagai modal untuk jana duit yang lagi banyak? 
Iaitu dengan mulakan PERNIAGAAN.

Kalau anda perasan dalam ig/fb Ruby selalu sebut pasal Projek Duit Raya PIN.
Ape tu? bisness jual baju dalam je, tapi ade projek2 lagi.
Haaa.. ni Ruby nak cerita lebih terperinci pasal Projek Duit Raya PIN.

---------------------------
● Apa tu projek duit Raya PIN?

>> PDRP, adalah projek menjana 'duit raya' melalui perniagaan kita dan diri kita sebagai usahawan.

● Kenapa projek 'Duit Raya'?

>> 'Duit Raya' adalah satu simbol kepada perbelanjaan kita sebelum, semasa dan selepas raya.

Kebiasaan nya perbelanjaan kita akan meningkat berkali ganda bila tiba bulan Ramadan dan Hari Raya. Waktu ini, kita terpaksa buat budget khas untuk perbelanjaan kita dan keluarga.. belum dikira perbelanjaan mak dan ayah. Dah menjadi kebiasaan kita untuk menyediakan sesuatu yg istimewa untuk anak2 dan mak ayah bila tiba hari raya..

Tapi percaya tak ramai yang tertewas dgn budget 'Hari Raya'. Ramai yang terpaksa meminjam dan buat 'personal loan' bila menjelang hari raya semata2 untuk menampung perbelanjaan hari raya (sebelum, semasa dan selepas).. secara tak langsung hati raya menjadi beban kepada kita. Dan ini bukan konsep sebenar kita menyambut hari kemenangan kita.

Jadi melalui projek duit raya PIN, kita ingin menjadikan Hari Raya tahun ni lebih bermakna untuk kita dan keluarga. Tiada kerunsingan soal budget dan kewangan bila 'BONUS biz' kita bulan ni dapat membantu menampung perbelanjaan sebelum Raya, semasa Raya dan selepas Raya..

● Macam mama nak buat Duit Raya?

>> konsep asas biz dalam PIN, income kita boleh dijana melalui 2 cara,

1. Jualan Peribadi (Usaha peribadi)
2. Networking / kumpulan (usaha bersama kumpulan)

Melalui jualan peribadi kita sebagai usahawan boleh menjana pendapatan melalui,

1. Untung runcit (10% -15%)
2. BONUS JUALAN (3% - 41%)

Manakala melalui Networking kita dapat menjana pendapatan melalui usaha kita 'berkongsi' dan membantu rakan kongsi kita berniaga.. dan percaya tak income melalui Networking / kumpulan adalah sumber income yg tidak terhad.. dan kita boleh menjana income yang besar melalui komsep ganda masa, ganda tenaga = income berganda2.

Melalui 2 kaedah asas ni, tidak mustahil untuk kita sebagai usahawan PIN untuk menjana BONUS untuk bulan Jun atau BONUS raya berganda2 dan luar biasa dari bonus yang biasa kita dapat.

 Kepada sesiapa yang berminat nak sertai projek duit raya PIN ni boleh hubungi hotline 013-211 3164 atau email ruby.yah88@gmail.com.
Ruby sedia untuk terangkan dengan lebih teliti pasal projek ni. Ruby sedia untuk mengajar bagi yang sudi. 


-----------------------------------------------

☆☆ Rahsia berniaga dlm bulan Ramadan


1. Bulan Ramadan adalah bulan yg Allah gandakan, rahmat nikmat dan rezeki (tu Allah yg ckp). Kalau Allah dah janjikan macam tu, siapa kita untuk pertikaikan nya.. kerja kita adalah untuk yakin dan usaha untuk dapatkan apa yg Allah janjikn pd kita.

Formula asas.
-------------------
Bulan biasa: 1 usaha × 1 doa = 10 rezeki
Bulan Ramadan: 1 usaha × 1 doa = 100 rezeki ( rezeki berganda2)

2. Bulan Ramadan syaitan dah diikat.. bisikan2 halus yg selalu menganggu kita utk malas, bertangguh, bersangka buruk sepatutnya dah takda dan memudah kan kita bertindak.

Cuma yg tinggal, diri kita sendiri.. minda, sikap dan hati kita. Kalau kita mampu kawal semua ni, insyaAllah perjalanan bisness akan mudah.

Kalau kita faham dgn konsep bulan Ramadan. Kita akan berkejar untuk kaut semua rahmat dan nikmat yg Allah sediakan.

---------------------------------------------------------



05 June 2015

Mudahnya Jual Premium Beautiful

Salam semua. Esok dah masuk 6 Jun. Lagi 10 hari kita nak menyambut Ramadhan. In Shaa Allah akan dipertemukan lagi dengan puasa tahun ni. Cakap pasal puasa, menu berbuka, bersahur, tup tup dah nak raya. Persiapan puasa dan raya tahun ni camne? OK ke KO? Nak beraya sakan tu poket pon kena tebal la jugak kan.. baru syiok raya. Ingat yer, lepas raya sakan tu hidup pon kena teruskan. Masih ade lagi ker simpanan tuk lepas raya nanti? takkan nak ikat perut kot? hehe

Macam mana nak bagi poket tu sentiasa tebal? Duit sentiasa masuk jer. Salah satu nye buat bisness Hai-O ni jer. Promote barang, jual barang. Online sahaja. Senang kan...

Ni ruby nak cerita pengalaman sendiri yang masa mula2 join SHOM ni.

Ruby started dengan 1 karton (24 kotak) Sabun Marine Essence. Belum dapat sabun kat tangan lagi, ruby dah promote kut Facebook dan instagram. Alhamdulillah, dah ade orang order. Bila dah dapat sabun tu, terus pos ke customer. Order sentiasa masuk, zasss tak sampai sebulan dah habis 1 carton sabun ni. =)

Selain sabun, Ruby upgraded jualan dengan Premium Beautiful (PB). Masa tu ade 4 set PB dalam tangan.

Alhamdulillah, out of 4 sets, 3 PB sets ni semua terjual dalam masa 2 minggu sahaja.


Set 1: kakak no 2

Set 2: kakak no 1

Set 3: kawan baik

Set 4: as sample set


and the list is go on with orders from kawan2 uni dan strangers.

Permulaan bisness PB ruby ni, pembeli PB ialah mereka yang dekat dengan ruby. Ruby tak pernah paksa or sogok2 dieorang untuk beli. Tapi sentiasa promote akan kebaikan PB, tunjukkan kepada mereka kesan positif pakai PB hanya melalui facebook. Alhamdulillah, bila kita sebarkan benda baik, orang pon akan tertarik.

Jadi taukey PB ni memang sangat bertuah. Sebabnya:

(1) - 1 set PB boleh untung runcit sehingga RM300- RM400

(2) - 1 set PB boleh dapat bonus/komisyen ~ RM250 (SM)

(3) - 1 set PB boleh dapat rebate RM150

(4) - 2 set PB boleh dapat rebate RM 350 with Luminez skincare set worth RM500.



Itu kalau jual 1 set PB. Kalau jual berpuluh-puluh set bayangkan berapa $$ yang kita boleh dapat =)..

Tambahan lagi tak sampai 2 bulan kita akan raya, mesti ramai pakat duk cari Premium Beautiful corset. Nak bergaya anggun berseri di hari raya nanti.

Kita pon boleh cari duit poket lebih untuk raya nanti =)).




Bagi yang usyar2 nak buat bisness ni jangan segan-segan nak contact ruby. Tak tahu cara ruby boleh ajarkan.. 


Ini Ruby nak kongsi pengalaman kawan ruby yang berjaya jual PB 10 set dalam masa 2 bulan sahaja.



*********************************************************

Masa danis start dulu first day join dah dapat cashbuyer taw. My housemate yg beli dulu. Sebab kena paksa suh die jadi model before and after je. Mula mula tu tak nak beli sbb PB kan premium corsets harga pon mmg premium tapi ingaat taw harga die lagi lagi murah dari premiumcorset kat luar sana.

So bila die pakai, trus dapat fastest transformation dari menggeleber ke firm gila gila shaping habess mmg wow lah! Terus cakap nak beli cash senang tak perlu hutang bagai dah. Invest sekali seumur hidup.


Nak bgtaw senangnya jual PB. Dulu masa memula join business danis dapat jual 10sets dalam tempoh 2bulan zupp zupp je habes dan dapat order laju laju. Sebab danis mmg promote. Kalo tak promote mcm mn nak terjual. Hehe

Set Pertama: Diri Sendiri
Set Kedua: Kakak Sulong
Set Ketiga: Kakak No2
Set Keempat: Housemate
Set Kelima: Kawan Baek
Set Keenam: Officemate
Set Ketujuh: Sepupu
Set Kelapan: Stranger kat Facebook
Set Kesembilan: Saudara
Set Kesepuluh: TrialSet

Masa tu boleh jual 10setss kan mak uih memang manyak syiok kot sbb dapat bonus dekat RM5000 komisyen je taw bukan untung runcit lagi. Mmg buntang bijik mata sbb dua kali ganda gaji bekerja taw. Alhamdulillah sekarang partner partner danis plak yg laku menjual smpai hari hari kena order ngn stokis!






****************************************************************


Ruby

013-211 3164

ruby.yah88@gmail.com