17 June 2015

Projek Duit Raya PIN






Salam semua warga blogger sekalian.
Lagi sehari Ramadhan akan menjelang. In Shaa Allah dipertemukan Ramadhan kali ini.

Bersediakah kita untuk puasa & raya tahun ni?
Persiapan mental, fizikal dan juga dari segi kewangan.
Kalau cakap bab puasa dan raya ni, semestinya terbayang-bayang baju raya, kasut raya, persiapan rumah dan sebagainya. Tapi itu semua memerlukan duit kan.

Dengar cerita kakitangan awam akan dapat advance gaji semperna raya tahun ni. Wow!! 
Bolehlah belanja raya untuk family. Tapi tahukan yang ada gap 56 hari tanpa gaji. Di bulan yang kritikal iaitu Julai - Ogos.





Jadi memang kena rancang sangat perbelanjaan anda. 

Ruby still ingat tahun lepas di awal bulan puasa, ramai orang kat kiosk easy rhb. Tertanya-tanya jugak kenapa ramai ngat orang ni? Rupenye nak buat loan untuk persiapan raya nanti. huhuhu..
Bayangkan pinjam duit untuk perbelanjaaan raya. Habis raya, duit pon habis. Pening duk fikir nak bayar loan lagi, belanja rumah lagi kan..

Tapi kalaulah difikirkan, kenapa tak guna loan tu sebagai modal untuk jana duit yang lagi banyak? 
Iaitu dengan mulakan PERNIAGAAN.

Kalau anda perasan dalam ig/fb Ruby selalu sebut pasal Projek Duit Raya PIN.
Ape tu? bisness jual baju dalam je, tapi ade projek2 lagi.
Haaa.. ni Ruby nak cerita lebih terperinci pasal Projek Duit Raya PIN.

---------------------------
● Apa tu projek duit Raya PIN?

>> PDRP, adalah projek menjana 'duit raya' melalui perniagaan kita dan diri kita sebagai usahawan.

● Kenapa projek 'Duit Raya'?

>> 'Duit Raya' adalah satu simbol kepada perbelanjaan kita sebelum, semasa dan selepas raya.

Kebiasaan nya perbelanjaan kita akan meningkat berkali ganda bila tiba bulan Ramadan dan Hari Raya. Waktu ini, kita terpaksa buat budget khas untuk perbelanjaan kita dan keluarga.. belum dikira perbelanjaan mak dan ayah. Dah menjadi kebiasaan kita untuk menyediakan sesuatu yg istimewa untuk anak2 dan mak ayah bila tiba hari raya..

Tapi percaya tak ramai yang tertewas dgn budget 'Hari Raya'. Ramai yang terpaksa meminjam dan buat 'personal loan' bila menjelang hari raya semata2 untuk menampung perbelanjaan hari raya (sebelum, semasa dan selepas).. secara tak langsung hati raya menjadi beban kepada kita. Dan ini bukan konsep sebenar kita menyambut hari kemenangan kita.

Jadi melalui projek duit raya PIN, kita ingin menjadikan Hari Raya tahun ni lebih bermakna untuk kita dan keluarga. Tiada kerunsingan soal budget dan kewangan bila 'BONUS biz' kita bulan ni dapat membantu menampung perbelanjaan sebelum Raya, semasa Raya dan selepas Raya..

● Macam mama nak buat Duit Raya?

>> konsep asas biz dalam PIN, income kita boleh dijana melalui 2 cara,

1. Jualan Peribadi (Usaha peribadi)
2. Networking / kumpulan (usaha bersama kumpulan)

Melalui jualan peribadi kita sebagai usahawan boleh menjana pendapatan melalui,

1. Untung runcit (10% -15%)
2. BONUS JUALAN (3% - 41%)

Manakala melalui Networking kita dapat menjana pendapatan melalui usaha kita 'berkongsi' dan membantu rakan kongsi kita berniaga.. dan percaya tak income melalui Networking / kumpulan adalah sumber income yg tidak terhad.. dan kita boleh menjana income yang besar melalui komsep ganda masa, ganda tenaga = income berganda2.

Melalui 2 kaedah asas ni, tidak mustahil untuk kita sebagai usahawan PIN untuk menjana BONUS untuk bulan Jun atau BONUS raya berganda2 dan luar biasa dari bonus yang biasa kita dapat.

 Kepada sesiapa yang berminat nak sertai projek duit raya PIN ni boleh hubungi hotline 013-211 3164 atau email ruby.yah88@gmail.com.
Ruby sedia untuk terangkan dengan lebih teliti pasal projek ni. Ruby sedia untuk mengajar bagi yang sudi. 


-----------------------------------------------

☆☆ Rahsia berniaga dlm bulan Ramadan


1. Bulan Ramadan adalah bulan yg Allah gandakan, rahmat nikmat dan rezeki (tu Allah yg ckp). Kalau Allah dah janjikan macam tu, siapa kita untuk pertikaikan nya.. kerja kita adalah untuk yakin dan usaha untuk dapatkan apa yg Allah janjikn pd kita.

Formula asas.
-------------------
Bulan biasa: 1 usaha × 1 doa = 10 rezeki
Bulan Ramadan: 1 usaha × 1 doa = 100 rezeki ( rezeki berganda2)

2. Bulan Ramadan syaitan dah diikat.. bisikan2 halus yg selalu menganggu kita utk malas, bertangguh, bersangka buruk sepatutnya dah takda dan memudah kan kita bertindak.

Cuma yg tinggal, diri kita sendiri.. minda, sikap dan hati kita. Kalau kita mampu kawal semua ni, insyaAllah perjalanan bisness akan mudah.

Kalau kita faham dgn konsep bulan Ramadan. Kita akan berkejar untuk kaut semua rahmat dan nikmat yg Allah sediakan.

---------------------------------------------------------



05 June 2015

Mudahnya Jual Premium Beautiful

Salam semua. Esok dah masuk 6 Jun. Lagi 10 hari kita nak menyambut Ramadhan. In Shaa Allah akan dipertemukan lagi dengan puasa tahun ni. Cakap pasal puasa, menu berbuka, bersahur, tup tup dah nak raya. Persiapan puasa dan raya tahun ni camne? OK ke KO? Nak beraya sakan tu poket pon kena tebal la jugak kan.. baru syiok raya. Ingat yer, lepas raya sakan tu hidup pon kena teruskan. Masih ade lagi ker simpanan tuk lepas raya nanti? takkan nak ikat perut kot? hehe

Macam mana nak bagi poket tu sentiasa tebal? Duit sentiasa masuk jer. Salah satu nye buat bisness Hai-O ni jer. Promote barang, jual barang. Online sahaja. Senang kan...

Ni ruby nak cerita pengalaman sendiri yang masa mula2 join SHOM ni.

Ruby started dengan 1 karton (24 kotak) Sabun Marine Essence. Belum dapat sabun kat tangan lagi, ruby dah promote kut Facebook dan instagram. Alhamdulillah, dah ade orang order. Bila dah dapat sabun tu, terus pos ke customer. Order sentiasa masuk, zasss tak sampai sebulan dah habis 1 carton sabun ni. =)

Selain sabun, Ruby upgraded jualan dengan Premium Beautiful (PB). Masa tu ade 4 set PB dalam tangan.

Alhamdulillah, out of 4 sets, 3 PB sets ni semua terjual dalam masa 2 minggu sahaja.


Set 1: kakak no 2

Set 2: kakak no 1

Set 3: kawan baik

Set 4: as sample set


and the list is go on with orders from kawan2 uni dan strangers.

Permulaan bisness PB ruby ni, pembeli PB ialah mereka yang dekat dengan ruby. Ruby tak pernah paksa or sogok2 dieorang untuk beli. Tapi sentiasa promote akan kebaikan PB, tunjukkan kepada mereka kesan positif pakai PB hanya melalui facebook. Alhamdulillah, bila kita sebarkan benda baik, orang pon akan tertarik.

Jadi taukey PB ni memang sangat bertuah. Sebabnya:

(1) - 1 set PB boleh untung runcit sehingga RM300- RM400

(2) - 1 set PB boleh dapat bonus/komisyen ~ RM250 (SM)

(3) - 1 set PB boleh dapat rebate RM150

(4) - 2 set PB boleh dapat rebate RM 350 with Luminez skincare set worth RM500.



Itu kalau jual 1 set PB. Kalau jual berpuluh-puluh set bayangkan berapa $$ yang kita boleh dapat =)..

Tambahan lagi tak sampai 2 bulan kita akan raya, mesti ramai pakat duk cari Premium Beautiful corset. Nak bergaya anggun berseri di hari raya nanti.

Kita pon boleh cari duit poket lebih untuk raya nanti =)).




Bagi yang usyar2 nak buat bisness ni jangan segan-segan nak contact ruby. Tak tahu cara ruby boleh ajarkan.. 


Ini Ruby nak kongsi pengalaman kawan ruby yang berjaya jual PB 10 set dalam masa 2 bulan sahaja.



*********************************************************

Masa danis start dulu first day join dah dapat cashbuyer taw. My housemate yg beli dulu. Sebab kena paksa suh die jadi model before and after je. Mula mula tu tak nak beli sbb PB kan premium corsets harga pon mmg premium tapi ingaat taw harga die lagi lagi murah dari premiumcorset kat luar sana.

So bila die pakai, trus dapat fastest transformation dari menggeleber ke firm gila gila shaping habess mmg wow lah! Terus cakap nak beli cash senang tak perlu hutang bagai dah. Invest sekali seumur hidup.


Nak bgtaw senangnya jual PB. Dulu masa memula join business danis dapat jual 10sets dalam tempoh 2bulan zupp zupp je habes dan dapat order laju laju. Sebab danis mmg promote. Kalo tak promote mcm mn nak terjual. Hehe

Set Pertama: Diri Sendiri
Set Kedua: Kakak Sulong
Set Ketiga: Kakak No2
Set Keempat: Housemate
Set Kelima: Kawan Baek
Set Keenam: Officemate
Set Ketujuh: Sepupu
Set Kelapan: Stranger kat Facebook
Set Kesembilan: Saudara
Set Kesepuluh: TrialSet

Masa tu boleh jual 10setss kan mak uih memang manyak syiok kot sbb dapat bonus dekat RM5000 komisyen je taw bukan untung runcit lagi. Mmg buntang bijik mata sbb dua kali ganda gaji bekerja taw. Alhamdulillah sekarang partner partner danis plak yg laku menjual smpai hari hari kena order ngn stokis!






****************************************************************


Ruby

013-211 3164

ruby.yah88@gmail.com

03 June 2015

Sediakan Payung Sebelum Hujan

Assalamualaikum semua..

"Sediakan payung sebelum hujan"




Selalu sangat kita dengar peribahasa ni, yang membawa maksud berwaspada sebelum ditimpa kesusahan. Banyak maksud peribahasa di atas ni, yang mana saya tahu awak2 semua memang bijak untuk tafsirkan sendiri. 

Macam dalam kehidupan kita seharian. Contoh yang paling mudah. kalau pergi mall atau jalan2 ke, bagi yang ade anak-anak kecil, mesti diangkut sekali pampers, wet tissue, baju extra, susu..Sebabnya kita tahu barang-barang ni akan digunakan nanti- anak kencing, anak tumpahkan susu, anak kotorkan baju. 

Kalau kita peka dengan isu sekarang ni, antara yang terbaru ialah 6000 kakitangan MAS diberhentikan. Memang kesian sangat kan. Tambahan kalau suami isteri both bekerja dekat syarikat ni, dan kedua-dua diberhentikan. Amatlah tertekan dengan nak tanggung keperluan keluarga, keperluan anak-anak. Lagi-lagi dah nak puasa dan raya ni. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Itu kisah mereka yang kerja dengan MAS, tapi yang masih bertahan bekerja kat mana-mana company sekalipun, jangan pandang remeh pasal isu ni. Kemungkinan suatu hari apabila sudah ditakdirkan diberhentikan atau keadaan memaksa kita berhenti kerja, WHAT TO DO? nak cari kerja lain mungkin dapat, mungkin tak. Jadi salah satu cara untuk survive dalam keadaan macam ni ialah dengan BERNIAGA. Mulakan ketika kita masih makan gaji ni. as our back up plan. Tetiba teringat pulak kisah diri sendiri.

Saya sendiri pernah bekerja di bidang professional, gaji memang cukup untuk keperluan diri dan anak (masa ni still LDR with husband). Jadinya memang tak terfikir la pon nak buat bisness lain. Perhati la jugak officemate, memang ramai yang buat side income lain. Jual baju/seluar, jual tudung, jual makanan tuk breakfast, jual kerepek dll. Bergaji besar, tapi masih buat bisness lain. Memang komitment tinggi dieorang ni. Tapi tak ade la susah pon, tak perlu buka gerai lam opis or tunggu 8 jam depan barang2 yang diniagakan. Letak kat pantry atau surau jer, confirm habis. Terfikir jugak nak buat bisness tapi ye la, mase ni hati kata tunggu dulu la.=(

Sampai satu tahap dimana saya terpaksa merelakan hati ni untuk berhenti kerja, atas asbab anak yang sangat sangat memerlukan kehadiran saya. Tak sanggup lagi nak menyusahkan my mum yang ulang-alik dari trg - s.alam untuk jaga anak saya. Memang tak boleh nak hantar anak ke kampung sebab berderet appoinment dengan doctor kat KL. Saya akui bekerja dalam bidang o&g ni memang sangat best, lagi2 berada dalam company yang colleagues semua dah macam family sendiri. Memang kerja makan gaji ni bukan hanya semata-mata untuk penuhi keperluan hidup, tapi juga untuk kepuasan diri. Tapi apabila berada dalam satu situasi yang perlukan saya pilih KERJAYA atau KELUARGA, maka saya pilih keluarga =).

Masa dah berhenti kerja ni, alhamdulillah masih ade lagi simpanan untuk bayar kereta tiap-tiap bulan. Tetiba..terfikir..tergerak hati.. sampai bila nak bergantung pada duit simpanan ni jer, duit ni bukan boleh beranak pon. Sampai bila nak bergantung pada suami. If there's something happen to him, i might not be survived alone. Takkan nak harapkan belas ihsan orang lain pulak kan.

Dibukakan hati untuk join Sahajidah Hai-O Marketing (SHOM- previously known as Hai-O Marketing) setelah duk usyar facebook Danis yang cakap join SHOM ni boleh dapat pendapatan. Bermula dengan modal RM2k, alhamdulillah a good starting bila dapat jual sekarton sabun Marine Essence hanya dalam masa tak sampai sebulan. Hanya dengan online sahaja tau. Rolling duit modal tu, kembangkan bisness dan sekarang daripada title 'Distributor' dah ke 'Sales Manager'. Daripada jual sabun hijau jer, dah jadi taukey Premium Beautiful.

Sambil jaga anak, sambil buat bisness. Layan permintaan pelanggan. Seronok rasanya sebab masa terluangkan untuk family dan bisness. Bila anak sendiri saya yang jaga, rasa sangat senang hati sebab saya tahu ape yang dia makan, pakai, main, didik dia dengan cara saya sendiri. Waktu dia tak sihat jer tak perlu susah nak amik MC ke ape.

Alhamdulillah, at least duduk kat rumah ni duit pon masuk jugak yer. Terasa rugi sangat-sangat sebab tak join bisness ni awal-awal, sebab banyak benefit yang kita dapat =).

Pada yang masih bekerja dan hanya bergantung pada duit gaji, anda sememangnya cukup bertuah sebab tiap-tiap hujung bulan confirm akan dapat duit. Tapi itu sekiranya anda masih bekerjaya. Bila ditakdirkan tiada keupayaan diri atau keadaan memaksa anda berhenti kerja atau diberhentikan, maka tiada lagilah duit masuk tiap-tiap bulan. Takkan nak bergantung pada duit KWSP atau insurans jer kan. Maka BERNIAGA adalah salah satu medium untuk anda teruskan hidup. Jadi, mulalah sekarang ketika masih senang dan lapang. Jangan nak tunggu susah baru nak mula. Sediakan payung untuk diri dan keluarga anda sebelum ditimpa hujan..




Ruby
013-211 3164
ruby.yah88@gmail.com