24 September 2010

sudah habis..

ape yg dh hbis ni???

hehehe..akhirnye, 3 tests dis week tlh slmat dijawab..huhu..lega2. tp ade lg keje x setel ni.nk kena siapkan slide presentation.ptg ni nk tunjuk kt sv tuk revision coz ari isnin ni ade seminar..tp update blog lu sepam...

mase jwb test td, tetiba blur2, cm x ingt pape..rumus2 lam kepala ni smue ilang..gelabah jadinyer..dh ler bnyk lg soklan x jwb.stuck kat sokln 1st.mase tinggal lg half hour. Kepada Allah la ak mengadu tyme ni..istigfar bnyk2, serah diri kt Dia...then alhamdullillah, idea pon dtg...syukur sngt2...


rasenye ni msti psl kejadian yg x dpt dilupekan smalam...trauma skejap jdinyer...
bkn pasal lelaki pervert yg curi2 msuk hostel tu, tp sal mnde len...

mase tu tgh study subjek polymer la, dah 2.30 am tyme tuh. tetiba teringt lom sahur la, nk bgn kul 5 nnt, tkut x terkejut plak.so decide la nk shur terus, maggi jer...so pi dpur nk masak megi tuh gune rice cooker letrik tu la.basuh lu periuk,then ak isi la air lam periuk tu, n lap2 la excess air skeliling luar periuk tu.pastu letak la lam cooker die tuh.cucuk wayar kt cooker n pasang plug. skali tuh tetiba ade bunyi mcm berdesir cm tu, so ai thot ai x lap periuk tu kering2 la kot.

without tggu air mendidih, sy masukkan jer la megi n perencah nya terus dgn niat nk tutup jer periuk tu nnt n tggu jer die masak..skali tu, mase tgh msukkan perench tu, tetiba bdn sy menggeletar for one second cam tu r. just like terkena electrik shock. sah!! mmg kena electrik shock pon.b4 dis ai dah penah kena, tp tgn jer rase kebas, tp ni stu bdn terase..kecut perut bila pk effect die nnt..

so ak pon jauhkan diri dr cooker tu tkut la kan tetiba die meletup kang.x psl2 msuk newspaper plak. then ak pon mnjadi detective conan versi female skejap tyme tu, investigate per yg berlaku. ade asap sket2 kuar kat connector between wire n cooker tu...(hopefully korang ley phm n imagine part mane yg ak maksudkan ni)..trus switch off plug tu.

puncenye, connector wire yg cucuk kt cooker tu basah, ade air.so mmg sah2 la ade shock. eletrik flows, and all the components inside cooker include periuk tu are conductor.if ade eletrik leakage (btol x term ni?), those conductor materials tu msti ade elctric flows kan, if tersentuh periuk tu, mmg la terkena shock..mcm blaja eletrik la plak ni kan

dlm kes ak ni, packet perencah tu is made from aluminum, one of good conductor. so ak pon letak la perencah lam maggi tu.skali packet de tu tersentuh la periuk yg de letrik tu..maka terjadilah incident eletrik shock kt ak...sadis betul...

tetiba my rumate dtg...

ruby: noor, sy kena electrik shock la td...
noor: haaa..ye ke..cm ner ley jadi?
ruby: mcm ni........( bla..bla..bla...ak pon explain la ke die mcm kt atas tu)
noor : oowh..nasib bek rmbut tu x keras kejung..
ruby: a'ah la..(sambil tgn ak meraba2 kepala to make sure mbut ai ni stil ok..hehe)
noor: ruby..describe process filament winding..
ruby: haaa??? ( tgh blur tyme ni...)..ermm..erm...

seriously ak jd blur skejap, kosong, xingt dh per yg ak bace td....in da same tyme ak pon pelik knp la noor tye sokln cm tu...x der plak die tye ai ni ok ke x, sakit ker...tp tye sokln polymer la plak..haha..rumate kesayangan..

noor: sajer je tye sokln tu, nk tgk awak ni ilang ingtan x lps kena td..hehehee
ruby: oowh..ok2....hahahahaa(gelak)

then, wlaupon kena electrik shock, tp meggi tetap kena mkn..ak pon msk la gune hot plate wlaupun still rase tkut2. mkn n trus smbung stdy n tdo...

Ya Allah, syukur sngt ak stil pnjang umor.x dpt imagine if terkena voltan yg lg besar, lg teruk kot effect die.

to all, make sure everything around us are in good condition.safety first.eletrik n air adalah 2 things yg berguna, tp both juga bawak disaster kat kite if x gune dgn btol2.

ok, dh habis mengarut pasal kejadian smlm...smbil taip entry smbil siapkan slide..hasilnye, entry ni ley publish n slide presentation pon siap2..nk smbung tgk crite PASTA la plak...korean drama,
crite sal restoren n chef2 yg buat pasta...(to org yg berada kat italy tu, u blaja2 la cara wat pasta yer, sng nnt if ai nk request mkn pasta..hahahahahaaaaaa..)


5 comments:

  1. r u ok? lame ke trkena letrik shock tu? careful lenkali ye..

    huh, pasta?.. senang aje nk buat. antara sedap n x sedap je nnti bile dh siap ahaha

    ReplyDelete
  2. ok jer..xder effect pape pon..

    wah..sng jer ke nk buat..nnt nk rase bley???

    ReplyDelete
  3. hahahaha....kalu terkena letric shock pn ok gak 2...nak2 tang rambut...free2 je ade new stail...x yah ler nak g saloon set new stail...ade class....wakakakaa

    ReplyDelete
  4. huhuhu...bercerita pasai small accident, teringat aku time kat kg ari 2...just wanna share la...cz of careless and exited on food...

    time 2 malam yang hantar cik ruby kita nie naik bas balik utp....malam yang hening..almost mid nite la...

    biase la time n..wak2 santai2 duk tengok tv...perut masing2 pn lapar...plus sejuk plak...cari makanan panas pn sodap...

    cm biase la, awang comei kita 2 masak ler telur, mkn ngn sos....bau nye sungguh harum menggugat perut seisi rumah yang mane tengah duk tergolek nonton tv including la si bongsu..mek arah n lovly mummy...

    buzzzz.....maka menjadi arwah2 la telur2 ayam e2 digoreng oleh mereka2 yang tergoda ngn kewangian bakal2 yang menjadi ayam e2...huhuuh...nasib la ko ayam n telur ayam...

    nak dijadikan cerita..cm biase la..pengarang n kena la jadi hero...tengah2 aku duk tergolek dpn tv, dlm keadaan same not feeling well, cough n flu...aku pn terpandang la kat dapur 2...pesal ek??...cakap sorang 2...ternmpk la asap2 dari dapur, then
    aku: ma, ma masak pe2 lg ke kat dapur 2??..
    ma: ha??...
    aku: awat byk asap 2?...(ingat kan ma tengah masak)
    ma yang tengah syok makan telur goreng ngn si bongsu n..terus je bangun g dapur..diikoti orang lain yang nk jadi penyiasat muda menyiasat
    ma:..Ya Allah (action: tp dapur gas)..tadi rase ttp dah dapur n, sbb ttp kuali 2 dah ttp...rupanya ma xingat nk ttp ..

    kalu tgk kat kuali 2...asap berkepul2 keluor...byk giler...then ma pn ngn berani nyer bkk penutup yg ttp kuali 2...pe lagi...kuali pujaan yang digunakan tuk goreng telor kesukaan terbakar sejurus sahaja penutup nye dibukakn (skema ayat)...sebagai seorang yang arif pasai sains,terus teori sains keluar...disebabkan suhu yang sgt tinggi pada minyak yang sgt sikit (residue goreng telor), even tiada api, ngn heat shj pn leh menyebakan kehadiran fire ((condition n aku pernah face time kat lab beberapa bulan lepas, yang terbakar 2 dlm conical flask is diethyl ether, lagi cpt terbakar cz evaporation rate is so high))...then barbalik kisah kuali tadi...
    aku:...ma...letak balik penutup 2..bior je..
    then aku cpt2 g kat paip air..alih brg dlm sink...bkk air...
    then someone jerit kat aku..."ajah, mu nk simbah air ke?"..aku diam sambil berfikir, tp tgn dah capai paip air then bkk air dlm sink
    then ade la...lupa kalu x silap anah or ida...
    she say.."..ha..cbt kepala gas, kang meletop plak"...terus aku jerit..." jgn2...lagi bahaya, jgn cabut...bior je...kalu cbt kepala gas n, ngn umah2 nie meletop..."...berbalik pada sains nye...dlm gas masakan...mengandungi methane gas...CH4...molecule yang bersifat gas la, then bila dah gas, bila ade heat, ade flam...biase la...mcm org ngntuk disorong bantal le..x pasai2 umah n tinggal rangka....hahahaha
    pas 2 aku pn amik kuali yang hangus tadi, masuk kan dalam sink, bkk air masuk dlm mangkuk yang ade sabun, then let the air sabun 2 masuk dlm kuali...let it settle down.....
    selesai satu masalh...
    then pe lagi..bila pusing belakang...tgk umah aku...berkabut asap...hahahhaa...aku yg tgh cough n makin ler menjadi2...adesss...pe lagi...semua tingkap, pintu , kipas terbuka ngn luas nyer malam 2 untuk sejam...bagi ilang semua asap...time tgh berasap 2 aku pn g balik pot aku duk landing tadi depan tv...bila landing, baring depan 2...x kena asap..batuk kurang skit...cz asap ade kat atas je..bawah selamat...then aku pn cakap le kat ABAH yang ade kat blakang...
    "abah...tgk...asap ade kat atas je...kalu kat bwh nie paling clear...sbb 2 le kalu ade kebakaran...kita kena merangkak...cz kat bwh nie leh dpt o2'...

    hahahha..e2 la alkisah nye...moral of the story...jgn carelesss!!!!!

    ReplyDelete
  5. to ajah:

    heroin 1st lam small xcident ni ialah ma coz ma brani approach to kuali n angkat penutup kuali tu n burned tu...

    2nd heroin mu la...

    hehe

    next time need extra careful..

    actually b4 this ak pon slalu jugak ttp kuali yg stil ad minyk panas lam tu.reason die was to avoid from air masuk lam kuali tu.but that time quantity minyk tu bnyk so the heat residue kt kuali tu was not enough to reheat the minyak n coz the burning..

    ReplyDelete