25 December 2010

kisah penganggur: Part 2

tiba2 jer kan nk buat part 2 tentang kisah hidupku sebagai penganggur ni..hehe..

selama 2 minggu duk kt umah ni, saya tidak lah goyang kaki sahaja.makan tido.makan tido. No! No!No!..
ari ahad-rabu: siang hari saya tolong parents buat sate + kemas umah. lewat ptg or mlm nyer tuh baru rehat sket2 + layan tenet n tv.
khamis -sabtu: skang ni gilir2 ngan my sis pi niaga kt pasar mlm or pasar tani. tp mostly saya duk umah la, kemas2 umah or buat pape yg patut..

kekadang tu kalu terlebih rajen saya n my sis ni, anah pon buat la kek. ni la chance tuk saya belajar buat kek, memandangkan die ni bekas kuli pelajar dalam bidang seni kulinari. nex week die dah nak chau dari umah, sambung master plak. 

haaa..akak2 saya 2 org tuh dh smbung master. saya cam ner plak?...seyesly sminggu lepas hati saya ni tgh gundah gulana + keliru + dilema lah..memang serabut. just nk decide nak sambung master or keje jer dulu. kawan saya ade la bg pandangan pasal master ni, n memang betol katenye, x rugi smbung master awal2 ni, tuk mase depan jugak kan. in the same time, saya dah tanye lecturer and he proposed suh sambung jer tajuk fyp tuh. tp x minat la..nk wat cam ner, udah mende tu susah nk handle, so jgn cari pasal plak. nnt plannye nk habiskan master lam stahun stengah, tp habis 2-3 tahun plak.hahahahahaaaa

arghhhh... klu jadi la nk smbung master ni, january intake la nmpaknye. finally, a decision has been made..insyallah, klu ade rezki, saya akan sambung master jer. tp bukan sekarang k. not january intake lah. maybe july or nex2 year ke. sape tahu kan. bile hati ni dh betol2 terbuka & bersedia nk smbung blaja lagi kat u. 

so, saya skang ni masih lagi dalam proses mencari kerja. dh ler x ley keje ngan pet. maka kena cari keje len la. usya jer lu mane2 keje yg best. x der hntar resume lg (boh-doh btol kan saya ni, org len dh bnyk hntr resume nk keje, siap interview lg, tp sy ni duk rilex jer). bukan memilih tp saya nk make sure yg saya ni dh btol2 bersedia nk bekerja baru saya apply kerja kt company mane2. 

bley tak x mo keje tp duet nk masuk jer..hehehe...nk jadi surirumah sepenuh mase..pemikiran boh-doh sekali lagi. buat pe buang mase 4 tahun study engineering klu x keje kan. hahahaha...


lagi beberapa hari nk masuk tahun baru. maka dgn ini azam tahun baru saya ialah mencari kerja yg sesuai + best...harharhar...

6 comments:

  1. wow~ semua sambung master, pasni amik phD plak *nods*
    ala, keje ngn ma sudah. duit makan pakaian tempat tinggal ditanggung beres...:D

    ReplyDelete
  2. kembangkn bisnes satey tu trus... bukak cawangan plak hehe

    ReplyDelete
  3. salam....aku pulak jadi mangsa keadaan. 2007 aku keja dengan satu badan berkanun nie, gaji kecil keja macam kuli tak kira masa tapi jawatan aku pegawai tadbir. tak tahan aku keja kat pasar raya sebagai hr. turn over untuk staf dia punya la tinggi. tak menang tangan aku nak cARI ORANG. GAJI KECIK JUGAK KEJA PUNYA LA TERUK.LAST2 AKU KEJA SEBAGAI GURU SANDARAN. DAH 3 TAHUN AKU KEJA SEBAGAI GSTT. TAHUN NIE AKU JADI MANGSA KEADAAN. AKU TERKILAN SUNGGUH DENGAN PEMILIHAN GSTT 2011. NAK REKEMAN DARI SEKOLAH AND MARKAH TINGGI AKU DAH MEMENUHI SYARAT TAPI TAK DAPAT. ADA KAWAN AKU 2 MARKAH DIA RENDAH DARI AKU TP DAPAT. DIA 2 DAH LA ADA KEJA TAK BUAT. BILA AKU JUMPA PPD DIA KATA PEMILIHAN IKUT PENCAPAIAN LA, IKUT REQUEST SEKOLAH LA, IKUT OPSYENLA. TAPI 2 SEMUA NAK COVER DIORANG DAH BUAT SILAP. AKU TAK TAU LA GAJI YANG DIORANG MAKAN 2 CAMNA. MENGANIAYA ORANG. SEKARANG AKU DAH NGANGGUR.AKU....TAKKAN PUTUS ASA AKU AKAN CARI KERJA YANG LAIN ATAUU SAMBUNG MASTER. AKU DOAKAN semoga ORANG KAT PPD 2 berubahla membuat keputusan yang telus dan betul JANGAN DOK PILIH BULU JER. KESIAN ORANG YANG LAYAK NIE. DOA ORANG TERANIAYA NIE SELALUNYA MAKBUL. KESIAN ANAK-ANAK AKU. SELALUNYA AKU DAPATLA MAKAN MEWAH SIKIT. BILA TAK KERJA NIE KENALA JIMAT-JIMAT MANA YANG PATUT...AKU BENGANG SUNGGUH....SABAR....SABAR

    ReplyDelete
  4. kah kah kah...aku tau sbb pe mu x jadi org terpilih g berniaga...setiap kalu rmai customer je...mula la dia, pening la, nk pitam la..sbb 2 la jadi insan terpinggir duk umah, kemas, masak!

    selaku org yg balik umah jarang skali aku nasihatkan bgn 2 awal skit pg2...tolong pe2 ptt...mmg la skrg nie dah tolong...tp try bgn awal la...nie bgn dah kol 11...then byk benda la yg siap lewat...mkn tghari pn lewat...dari pemerhatian la...huhuhu...kalu u all ade umah, i pn bgn lewat cz tahu u all ada, tp once i sorang je balik, i try bgn awal...kol 8:30 kira awal la..so by noon, semua keje umah dah setle...hehhehe...suggestion je ok :)

    ReplyDelete
  5. nk wat master ke nk keje ke...i dah bagi tau u pron n cons dah ri 2...kalu berani amik risiko, mental cukup strong...welcome to da club!...

    huhuhu...kalu u dah amik master...i kena amik phD la plak lepas nie...x leh kalah...kah kah kah

    ReplyDelete