19 December 2010

pasrah..

Menjadi pelajar tajaan Pet tidak bermakna saya akan bekerja & berkhidmat dgn organization tersebut. Selalu kalau sedara-mara or sape2 la tye saya belajar kt ner.dijawabnye kt utp under Pet, for sure dieorg akan membalas," senang la kamu nnt, lps blaja dpt keje trus ngan Pet". huhu..dan saya pula menjawab:" insyaAllah, atas rezki la. xsemestinye dpt keje sane"....

Interview with Pet mase bln puasa haritu..dah la dgn demam + selsema + batuk, keyakinan diri pon merundum jatuh. Tawakkal jer mase tgh interview tuh. rasa mcm nk nangis jer. dah ler interviewer tu tgk semacam jer. Terasa diri ini sngt2 la x layak tuk keje ngan Pet. terasa sngt2 down & sedih. Lps tu, sy mengadu nasib pada sedara sy iaitu dua pupu yg bekerja di ABF. Msg thru phone jer. Nk call segan coz bz orangnyer.

Sebermula dr tarikh interview tu, maka penantian pon bermula jgk la. kate nye after final exam the result will be announced. Maka, pada 15 dec kira-kira 4 hari lps, kiteorg yg dah di interview nih bley la call wakil Pet tuk bertye pasal result. Jawapan drp dieorg hanya dua, either : You are recommended OR You are not recommended. 

Saya tersangat la cuak tuk call bertye kan result tu coz sy x tau sama ada bley trime ke tidak. Kekadang hati ni fikir mmg nk keje ngan Pet coz kan skang ni susah dpt keje, if dpt Pet tu mmg syukur sgt2. X pyh cari keje len. parents pon cm berharap jer kan. lg satu, name Pet ni sngt gah. sngt branded. hehe..

Tetapi on the other side, saya akan terikat selama 10 tahun n unfortunately  cant break the contract. i would not know what will happen within 10 thun ni. Pernah terfikir kalau la terjadi sesuatu yg memaksa sy berhenti keje or ape ke, mmg akan agak susah tuk wat decision tuh. 

So, saya dh decide yg terbaik tuk diri saya and dah set dlm mind supaya bersyukur jer ngan ape keputusan nye nnt. 

Alhamdullillah, jumaat aritu sy dh call & syukur ngan keputusannya. sy pasrah & akur jer. not recommended bekerja di situ bermakna ia membuka peluang tuk sy bekerja di tempat len. len org len rezki . maybe rezki sy tidak di situ. semoga Allah membuka pintu rezki sy di tempat len. amin~~

kpd kawan2 yg recommended tuh, tahniah diucapkan..

job hunting now. 

2 comments:

  1. *boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal ia baik untuk kamu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.* [al-baqarah;216]

    la tahzan...rezeki ada di mana2, selagi kita berusaha...insyaAllah :)

    ReplyDelete
  2. xpe.. Allah dh tentukan rezeki kite kt mane. cume perlu usaha cari je, insyaAllah jumpe nnti :)

    ReplyDelete