18 December 2011

nervous..

lagi 3 ari nak exam...nervous sngt2..coz x prepare pape pon..
dah keje2 pon ade exam lg ker??
exam nak naikkan level..current status level is 0..since probation period dah cukup 6 bulan, so it is compulsory for me tuk amik exam..upgrade level from 0 to level 1..
lagi stress bile dpt tahu yg senior2 staff kat my dept tu tak pernah fail exam level 1 ni tau..omg2..stress10x...

moga2 aku lulus la exam ni yer..amin!!!!!!

lagi seminggu pon bakal terjadi sesuatu that will change my current status..yg ni nervous beribu2 kali..
semoga segala urusan berjalan lancar...

14 September 2011

ello~~

salam aidilfitri tuk semua!!!!!

lame kot blog ni tak update kan..last updated was about a month ago..more than one month actually..huhu..
hari ni kire genaplah 3 bulan saya bekerja..as a data analyst kat satu company ni..quite ok lah kerja ni, no field work and i can say almost  100% of office work.since i'm still under probation period (6 months), so tak der la kena travel jauh2, outstation ker.. . 8 hours per day duk mengadap pc analysis the pipeline inspection data. i'll stay here as long as i can enjoy my work.hehehheee..

enough pasal kerja, now cakap pasal raya pulak yer..

nasib baik la boss approved cuti raya, dapat jugak beraya seminggu kat kampung..more story pasal raya on next update k..nak crite skang ni pon x best coz tak der gambar..

skang ni musim ujan, tiap2 kali balik kerja mesti ujan..hopefully Tuhan lindungi aku dari sebarang bencana ..amin~

01 August 2011

ramadhan datang lagi!!!!!!!!!!!!

salam semua...sudah laaaaaaaaama x update blog ni kan..nak wat cam ner, malas punyer pasal...hehee
sudah hampir sebulan stengah duk jauh dari kampung, tercampak ke pantai barat ni cari rezki..alhamdulllillah..rezki di mane2 kan..

anyway, selamat berpuasa kepda semua umat Islam di muka bumi ini..semoga puasa penuh and grab all chances tuk buat amal jariah + tambah pahala..

i hav no idea lah nak tulis pe..so nex time la yer..
gudnite~~~

01 June 2011

k00kie ----> Don't be Good to Me




kepada sesiapa yg follow cerita family outing & running man , for sure la korang msti kenal siapa penyanyi lgu ni kan..sesaje nk share walhal dh lame kot lagu ni kluar..ade bnyk cerita nak di share kat belog ni, tetapi memandangkan penyakit 'M' melanda, maka susah la jadinya..kemalasan tahap melampau nak menaip...patutlah berhabuk belog ni..duit nuffnang pon x naik2..padan muka aku!! =))..

06 May 2011

japanese cheese cake

berdasarkan prinsip 'practice make perfect', aku terus berusaha tuk membuat cheese cake sehingga aku berpuas  hati and yang penting,..sedap!!..kali ini, bukan sebarang cheese cake yang aku buat, tapi japanese cheese cake plak..kenapa tetiba jepun plak kan??? yang tu aku tak tahu la, aku just amik resepi ni from my sis, si kuli kulinari student..memandangkan my mom suka cake ni, lagi bersemangat aku membuatnya...

seperti biasa, bahan-bahan dan cara-cara membuat cake ini seperti di bawah yer;

bahan-bahan


4-5 keping cheddar cheese 
200ml susu segar

4 biji telur

70gm gula halus
70gm tepong kek
70gm butter

cara-cara:


1. koyak2kan cheese kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. masak dgn api perlahan, kacau selalu. masukkan butter,tutup api.


2. asingkan telur putih dan kuning. pukul telur putih dgn 70gm gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. kemudian pukul telur kuning hingga kembang, masukkan dlm adunan cheese tadi ( 1 ).



3. masukkan tepung sikit demi sedikit, kacau perlahan. sekiranya berketul boleh di tapis. kemudian masukkan adunan meringue tadi. kaup dan sebatikan adunan.



4. lapik acuan 7x3 inci loyang bulat. tuang adunan kedalam acuan.



5. letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.



teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar. 



macam ni la rupa kek ini..sepatutnya lagi cantik la, tapi ye la aku kan yang baked kek ni, ade la yang kurengnya..kek ni sedap if dimakan tyme mash lagi panas or suam-suam kuku gitu..lembut and bila potong, bley dengar bunyi 'sponge' die tuh..macam akak aku ade cerita, my mom ade kate cam gini , ' eh, kek ni ade bunyi la'..yang dimaksudkan ialah bunyi 'sponge' kek tuh apabila dipotong..korang nak tu cmner bunyi tersebut, sila la try buat yer...

sekian............

04 May 2011

cheese cake

sudah lame kan tak terupdate pasal masak-memasak ni..ye la kan, aku ni tak reti sangat masak, so paham-paham jer la kan...last three weeks, aku baked cheeese kek ni..ni gambar & resepinya sekali...

bahan-bahan yang diperlukan: 


250 gm            cream cheese
60 gm              castor sugar
60 gm              corn flour
½ tsp                vanilla essence
1 cup               whipping cream
60 gm              butter
6 nos                egg yolk
Meringue:
6 nos                egg white
60 gm              castor sugar

cara-cara:
  1.  Beat cream cheese, margarine, sugar until fluffy (kembang)
  2.  Add in egg yolk, corn flour
  3.   Mix well. Add in vanilla essence and whipping cream.
  4.    Beat meringue. Then, fold meringue in the cheese mixture. Mix well.
  5.    Bake at 170 Celsius for 60 minute.
  6.    Technique: bain marie/ steam bath 
sebenarnya, cheese cake can be turned into blueberry cheese cake ker or oreo cheese cake..or any flavor yg korang nak..just need to put blueberry paste or bskut oreo yg dihancurkan jer kat bottom layer..

malangnya pada malam itu, aku terlupa la plak nak letak tepung, so kek ni tak bape nak naik la...die kembang and naik just depend on putih telur jer..satu lagi, memandangkan tak der whipping cream, bley jer replace dengan fresh milk..tetapi fresh milk tak der plak, so aku ganti ngan susu tepung..kena bancuh jer..tapi of corse la kepekatannya jadi tak sama..satu lagi kejadian malang ketika membakar kek ni..bukan oven meletup k...temperature and timing dah siap set up,so aku just masukkan jer la adunan kek tu..then after 30 minutes aku pi jenguk la kek tu.aku pelik kenapa la kek ni tak kembang or menunjukkan ciri-ciri sedang dibakar, pastu oven ni tak panas pon..rupa-rupanya, aku terlupa nak pusing api oven tu...api oven tu ter'set' kat 'zero'..it shud be at another point la, supaya berlaku convection of heat lam tu..

finally, kek siap dibakar and manis rasanya...=)


pic taken by camera handphone jer..tak bape menarik la jadinya..


prasan tak cake ni ade 2 layers. yang bottom layer tu la cheese nya yang termendap..tak bape nak naik kali ni =(...

ni first time aku bake cheese kek tanpa cifu kat tepi..dulu 1st time aku buat, adik aku yang tolong, die pandai sket bab-bab masak ni..hikhikhik
tapi tak pe, practice make perfect kan..

03 May 2011

tadaaa!! these are our new pets!!!!!

by referring to my previous entry, aku der cakap pasal pet baru kan..ni la gambarnya..


dua ekor burung...jenis burung ni i'm not sure..nnt akan diupdate later k. ni adalah burung pipit..yang jantan perkasa kaler ijau kuning tu, yang putih biru tu betina k..




abah aku amik masa 4 hari nak siapkan 'rumah' burung ni....so hopefully burung-burung ini akan membesar dengan sihat walafiat..dan terus menambah ahli keluarga mereka...hikhikhik

28 April 2011

our family pets..

few months ago, dalam umah aku ni ade 2 ekor ikan kelisa. satu emas, satu perak...malangnye, udah menjadi arwah ikan-ikan tersebut..kelisa emas tu mati lemas sebab die terjun dari aquarium..yang kelisa perak pulak mati tercekik katak..camno bley tercekik katak tuh??? asbab nyer abah aku bagi kelisa tu makan anak katak..agaknya, katak tuh kembungkan badan de kot mase tiba lam tekak ikan tuh (eh..ikan ade tekak ker??), sebab tuh badan katak tuh jadi besar lalu ikan tuh tercekik..hikhikhik

so skang ni ade la beberapa ekor ikan baru yang dibela lam aquarium kecik..ikan ape??? yang tuh aku tak tau...

pada mase yang same (mase zaman belaan ikan kelisa tuh) ade la seekor kura-kura kerdil..kenapa kerdil?? coz kura-kura ni tak membesar okeh..kecik tapak tangan jer saiznyer..tapi ia gemuk..aku jugak selalu bagi kura-kura ni makan & bersenam..hikhikhik..haaa..aku selalu la jugak lepaskan kura-kura ni jalan-jalan pusing-pusing keliling ruang tamu umah..kesian tengok die duk sorang-sorang sekor-sekor lam bekas, lagi bertambah gemuk adelah..so satu hari aku, let it go jalan-jalan (dengan niat nak ilangkan boring kura-kura tuh) kat ruang tamu sambil sliding door terbuka..few hours after that, kura-kura tuh hilang..cari2 memang tak jumpe..so maknanya, few hours before aku lepaskan ia, itulah kali terakhir aku bermadu kasih ngan kura-kura tersebut...

kat depan umah ni pon ade satu kolam ikan, tapi tak der ikan dah la tuh..udah kering-kontang..dulu ade ikan gappi, ikan kap jepun and bnyk lagi...

actually, haiwan-haiwan ini dibela oleh my parents la esp my abah tuk ilangkan boringnya duk kat umah ni..ye la, anak-anak semua udah besau..cucu pon x der lagi..so haiwan-haiwan ni ler sometime menjadi penghibur hati kan..

kali ini, baru jer petang tadi,..kesemua haiwan-haiwan tersebut sudah ade penggantinya...kome nak tau ape?? nnt teman ceghite lam next entry yer..kepada kakak2 or adik teman yg terbaca ler entry ni, cuba kome semua teka apekah binatang tersebut?? cer teka cer teka..

da~~


29 March 2011

rubic cube

suatu hari tu kan, aku boring2 lam umah, aku pi selongkar beg sukan adik pompuan aku..guest what ape yang aku jumpe...ni haaa..


rubic cube!!!!!!

tak der la excited sgt pon..tetapi aku rase teruja la nak main-main ngan cube ni..until hari ni still tak dapat nak solve..siap donlod tau tutorial steps nak solve rubic cube ni..tapi pdf punyer version la..nak tgk video, jangan harap lah coz internet lembap.ye la, bb aku ni dah berbayar baru jer last week, tp sudah terlebih limit meng'donlod' tuk bulan ni..so nak tunggu tenet laju balik, next month la..

berbalik kepada cerita rubic cube ni, stakat ni walaupon masih tidak berjaya nak solve, tapi tak plak aku rase tensen..malah game ni macam merangsang or mengasah minda aku semula..ye la kan, udah lame tak blajo, otak pon mula berkarat...nanti bila dah berjaya, for sure aku bgtau korang..hahaha...tapi not sure la bile.

aku akan berusaha sampai berjaya...cewahh..semangat tuk diri sendiri..orang len boleh buat, aku pon mesti bley jugak kan..yang penting berusaha...

20 March 2011

it is a fair not affair...

salam semua...

currently aku berada di shah alam, menumpang di rumah akak aku..it almost 4 days i have been here..tujuannya adalah untuk pegi ke career fair anjuran jobstreet bertempat di klcc..fair ni stat semalam and akan habis esok....ade la few copies of resume yang aku print..kot2 la ade company yang ade offer kerja tuk bekas pelajar kejuruteraan macam aku ni..senang la aku drop jer resume kat dieorang..menariknya fair yang ni ialah kite bley submit resume secara online.so no need la to print out resume tuh..lagi senang kan..

memandangkan aku dah daftar and submit resume aku awal2 secara online, so pegi sane semalam just update resume and dapat la satu 'bar code' as completion of my registration..so then, bile pegi melawat booth company kat situ and jumpe company yang berkenan, tak payah la susah-susah nak drop hardcopy resume,gune jer bar code tu and automatically our resume is submitted ...zaman dah canggih jer kan, so smue pakai teknologi jer skang ni..

kepada sesiapa yang masih tercari-cari peluang pekerjaan, sila lah hadirkan dri anda ke career fair nih..venue is at exhibition hall 1,klcc..esok lagi sehari fair tu berlangsung...banyak company yang tawarkan kerja, include la engineering, banking, farmacy and macam-macam lagi la...kalu nak tau lagi sile la google sendiri yer..hahahaha...


*arini hari selasa..update blog thru post ni jer la coz under the same topic kan...
wekend lepas pi career fair under jobstreet tuh, so arini nak balik kampung dah..dah sminggu aku amik 'cuti' drpd parents aku, berlambak keje kat umah tu menanti..hukhukhuk..tapi semalam tertengok la plak iklan BN youth career fair (lebih kurang camtu la tajuk) from 25th Mac until 27th Mac 2011..tapi malam ni dah nak blk, tiket dah beli plak tu..nak amik cuti lame2 plak kang, nt pe kate boss parents aku ..tak pe la, be positive jer kan...kalu ade rezeki, ade la...

11 March 2011

tsunami di jepun

korang der tgk tak berita kat tv td??

pasal tsunami kat jepun..aku tak der la plak details pasal bencana ni (biasalah, ayat common coz mls nak google)
tapi yang aku tahu mmg dahsyat la tsunami kali ni..sempat jugak aku nengok video tsunami kut tv tuh.meremang bulu roma aku....nak tgk kut youtube, memang tak lepas coz tenet as usual, lembap..

sejak petang tadi angin kencang jer kat luar umah aku tu, agak nye tempias angin from jepun tu kot..


pape pon, aku berharap agar orang kat sane semua nya selamat..hopefully tak ade bencana cam gini berlaku  kat msia ni..mintak dijauhkan lah..

to my bestfwen yang dijadualkan berangkat ke jepun next week, pe cer babe??? update status k..hopefully everything akan selamat..insyaAllah..amin...


09 March 2011

typical cerita kat tv...

bila duk kat umah ni kan, salah satu entertainment tuk diri sendiri ialah dengan menonton tv..tetapi kan, kekadang cerita kat tv tu amat teramat boring..jalan cerita sama jer..

contoh pertama, cerita indon yang beratus-ratus episode tuh..kul 5.30 @ tv9..cinta dan anugerah..dah naik muak tau..memang aku tak follow pon crite ni, nengok iklan die pon aku tak sudi..jalan cerita yang sangat lembap..biasa la, heroinnya mesti bawak watak baik giler, sanggup memaafkan kesalahan orang lain.padahal kat situ nampakkan kebodohannya..pastu kuar watak jahat, pastu mati..pastu kuar watak jahat yang lain..pastu cerita indon kat tv3 ni plak, marshanda..yang asyraf sinclair belakon tuh..boring la jugak..agak nya kan stesen tv siarkan cerita drama ni coz orang msia ade berlakon lam tu kot..tapi aku paling suke tgk cerita indon hari jumaat tu..yang pasal keinsafan and mistik sket...

cerita baru Philippine tajuknya marimar..memang hero die hensem plus heroin cantik..macam biasa la, apabila ade watak yang jahat, jeles kat si heroin tuh, mula la buat benda jahat kat heroin tuh..tambah plak heroin lam cerita ni lurus bendul orangnya..

trilogi cinta ramai yang kata drama ni best..memang best tapi aku tak follow pon lagi coz aku dah bace novel die..yang best nye cerita Gemilang tuh..

apa lagi ek cerita kat tv yang tak berapa membosankan??

sebab tu aku lebih suka cerita penyiasatan or mistik..esp csi, supernatural..

ok..setakat itu sahaja entry tuk kali ini..maaf la yer kalu sesape yang terase hati..

28 February 2011

kisah pada hari sabtu..

seperti yang ak telah janjikan..moh nak crite pasai kisah makan angin aku pada ari sabtu 2 minggu lepas..

actually pada hari itu, selepas kejadian 'panas' di rumah, kami decide nak pegi amik angin kat luar la kejap..in da same time, sepupu-sepupu aku yang masih kecil tu beriya-iya nak pi mandi kolam kat TER..maka ke sane la destinasi kami pada hari itu..kami iaitu: sepupu2 aku (6 orang) and their parent include one infant, abah ak, aku, serta 2 orang adik pompuan aku..

sampai jer kat sane, belum sempat beli tiket, kanak-kanak ribena itu terus terjun kolam..iye lah, kat belakang umah mereka ade kolam jugak, tp 'kolam'  bendang sawah tu..kalu terjun, pacat penuh di badan la jawabnya..hikhikhik...

gambar mase dieorg men tak pulak aku snap coz kami yang tak turut same terjun tu ngah berbual or bergossip la..tapi yang ni jer sempat diambil.layan jer la..

 

awat la muka si taufiq macam tgh meneran nak membuang jer tuh???


lepas tu sempat lagi kami singgah di Ibai Lagoon...sebenarnya aku sendiri tak sure ape name tempat ni, so aku men letak jer la Ibai Lagoon tu..kepada yang tak tahu, ia terletak berhampiran Masjid Tengku Zaharah a.k.a Masjid Terapung..

teramat risau aku melihat dieorg main-main air tu,,bukan nya ape, pernah terjadi kejadian mati lemas kat situ..so setiap kali aku tengok dieorg main celup-celup kaki kat air tu, maka menjerit la aku with high pitch larang dieorg men..




daripada suh dieorg men air, baik suh dieorg men lompat-lompat atas pasir tuh..





ok, setakat tu jer la kisah di hari sabtu aku 2 minggu lepas...more pictures on my facebook k...

sabtu wekend baru-baru ni plak, kan ade Jom Heboh kat Taman Shahbandar tu kan..aku ni duk berangan jer nak pegi, tapi tak pegi pon..tak der orang nak pegi k..dieorg malas sebab almost of the time would be spent oin the car..jalan jem k...aku ajak driver adik aku pi rempit ngan motor pon die tak mau..aku bukannya nak pi jumpe artis pon, tapi sesaje nak gi jalan-jalan nengok pe booth yg dibukak..ade booth proton, kot-kot la kan ade keje kosong yg dieorg offer..heehehheee...

tak pi Jom Heboh pon tak pe la coz parents aku bawak pi jalan-jalan kat area airport tuh..pi makan ikan celup tepung goreng..ingatkan dieorg nak singgah kat Teluk Ketapang, bley men air pantai, upenya singgah kat kadai makan yang betol-betol tepi pagar airport k...hehehhheee..

ok, sudah puas aku melalut sorang-sorang...

da~~~

she won $1 million

sape ade nengok crite survivor kat ntv7 td???

parvati menang  1 million US dollar k..the juries had spoken n they choosed her to win the money..

asalnya, aku tak bape minat ngan crite survivor musim ni coz aku tak follow dari awal..tapi memandangkan tiap-tiap ahad malam isnin tak der cerita best kat tv, so tgk la crite ni..rupe-rupenye tiap2 minggu aku follow crite ni..bukannya pe, tv3 crite bang-bang boom tu bukannya best sngt, pastu siaran tv yang lain tak der la bape menarik...before that csi vegas kul 10 mmg aku suke..

korang rase ape yang parvati tu buat ngan duit sebanyak tu?? melancong? bagi kat family? berfoya-foya?...

aku rase if amanda yang menang, die gune duit tu tuk majlis kawen die ngan ozzy kot...heheheeee

if aku plak yang dapat duit sebanyak tu, ape yang aku buat ek??

aku rase aku buat dek jer coz impossible aku nak dapat duit free cam tu, manyak plak tuh..berangan jer la...

pesanan kat diri sendiri: keje lom dapat, duk tanam sayur jer blakang umah, mane nak dpt duit bnyk2 dowh...so sile la berusaha yer..aja-aja fighting!!!!!!

26 February 2011

taufiq is babbling!

as promised with my sis, ni video si akiff taufiq yang sedang 'bercakap'..udah masuk empat bulan budak kecik ni..still lam proses tuk meniarap..badan sihat & tembam, so nak meniarap punye la susah nak push die punye bontot tuh...biasalah baby ni kena layan jugak time die ngah babbling ni..sonok jugak..

ni video nye..bukan yang meniarap yer...

video

maap le kalu kome sakit leher nengok video nih.teman tak reti bebeno camne nak rotate video ni...layan jer la..zaaassssss!!!!!!!

22 February 2011

kisah jumaat lepas

Pada hari Jumaat lepas, kami sekeluarga (berlima jer) kuar pi amik jalan-jalan..memandangkan ptg tu tiada urusan pape and free jer memanjang, my abah pon ajak kiteorg kuar..aku semesti yang paling seronok coz dah lame tak kuar makan angin sejak jadi duk kat umah ni..yahuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!

destinasi pertama ialah kat Taman Syahbandar..tak singgah pon,tapi sesaje nak tgk view kat sane..ramai mat rempit kat sane.memandangkan keesokan harinya ade Jelajah Haran Metro, and ade 12 artis wat persembahan, so ade la jugak booth-booth jualan disediakan..aku ingat dah start jualan, upenya belom lagi..so bergerak ke destinasi seterusnya...

on the way to 2nd destination tu, punye la bnyk kereta + moto atas jalan.mostly menuju arah yang same..nak tau kat mane, cuba teka based on gambar dibawah...


tadaaaa.......Pantai Batu Buruk..cuaca redup jer petang tuh, tak terlalu panas..duk sekejap jer kat sane coz dah nak magrib..pape pon, layan jer pix kat bawah ni yer..

my parents

ni la budak darjah enam tuh..

minah arab adik ak yang belajar kat egypt tu..
motif amik gambar versi belakang dieorg?
dah dieorg request suh tangkap gambar cam gitu.. kate mereka, mysterious ~~~

kami bertiga nih..pilih la nak yang mane..heheheee

dalam perjalanan pulang tu, punye la lame kenderaan beratur nak masuk main road..banyak wow vehicles..motor (aka rempit kot) lagi la banyak..macam air sungai mengalir jer..berderu jer...biasa la hari jumaat, pantai b.burok antara port orang ramai nak lepak..aku pon memang dah lame tak kuar pada petang jumaat coz memang dah tau for sure jalan jem~~ lgpon tak berani lepak coz takut kena usik ngan mat rempit tuh..

ok, tu kisah di hari jumaat..esok nya hari sabtu tu lagi menarik..tunggu yer..

da~~

20 February 2011

buku scrap budak darjah 6

kepada budak-budak sekolah yg terbaca blog ni, entry ni plak, akak mintap maap la manyak-manyak kalu adik-adik semua terase hati..hehehee...ok, dah mintak maap, jom bergosip plak...

pada suatu malam tu,..pukul 3.30 pagi  gitu...motif saya berjage smpai awal pagi tu ialah untuk menyiapkan buku scrap adik saya...my lil sister yang darjah 6 tuh..petang semalam tu kiteorg same-same buat buku ni, tapi ye la kan,adik saya ni port die buat keje sekolah ialah depan tv..so buat keje nye 5 min, another 15 minutes tu tengok tv..tak sempat siap petang tu, sambung malamnya plak..sekali saya kena baby sit taufiq plak, so lagi la lambat nak siapkan..so saya pon stat membebel la kat adik saya ni," jangan tengok tv, nnt keje tak siap"..tensen sangat dengan bebelan itu (rasenye la padahal die dah ngantuk), die pon terase ati or tertekan, lalu terus kemaskan meja study n msuk bilik tido..

saya ni dengan rasa kasihan kat die ni, sambung buat buku scrap tu sorang-sorang, tengah-tengah malam pulak tu.....

asalnya buku scrap ni projek kemahiran hidup secara berkumpulan.ye la, dah buat in group, of corse la kena buat same-same ngan groupmates die..tadaaaaaa!!!!!!!!berikut adalah gambar hasil kerja mereka...



perghhhhh...siap guna shell gitu...pastu hias ngan riben kuning..kalu korang perasan, lepas name sekolah kat atas tu, ade line tebal kaler biru..yang tu actually manik tau..'kreatif' sungguh..
yang part ni plak, siap tampal bunga riben n tampal labuci kaler merah..

ni pon same, labuci, riben, bunga...

hahahaaaa....siap ada kulit kerang lagi,riben, labuci..memang geli girly betol la..tapi at least dieorg berjaya jugak la siapkan buku ni..well done!!!!!!..but somehow, adik saya ni tak puas hati ngan hasil nya..katanya serabut gile...memandangkan adik saya ni dah berusia baligh, pemikiran pon dah matang, so sifat kebudak-budakan pon makin terhakis.wawawawa..so die ni tak bape minat ler ngan mende-mende mcm ni...my mom yang tengok buku ni pon kate serabut & gelak-gelak jer..so adik saya ni pon decide la nak buat semula buku ni..dengan bantuan kakaknya..kakaknya itu sepatutnya membantu sket-sket jer, tapi nampaknya almost part lam buku ni kakak die yang buat. bab-bab tulis memang conrfirm akak die yang tulis coz tulisan lawa + kemas..decoration pon same..mewarna pon same.mcm ni pojek akak die la plak kan..nak buat cam ner, akak mithali kan.....hakhakhak...yang si adiknya plak just tolong cut & paste jer gambar-gambar ..dan mengamuk...

finally dah siap, saya try buat sesimple yang mungkin..ye la, bukan projek saya, so tak payah nak lawa-lawa kan...hehehe...esokkan paginya itu, die ucap thanks..saya siap pesan kat die before adik saya pi sekolah,  suh tgk smula buku scrap before submit kat cikgu..kot-kot la ade yang tak puas hati ke..tapi nak tau ape kate die......" erm, tak pe la, nnt kemudian la.lagipon isnin minggu depan baru hantar"........

cehhhhhhhhhh..hampeh sungguh minah ni, saya beria-ria tolong siapkan..rupa-rupanya bukan hari tu kena submit...lepas tu saya sambung tido, qada tido yng tak cukup...hehehe...

haaa...tu cerita last week tau..wekend semalam saya ade pi makan angin sampai kembung perut..hehehe..more story in the nex entry ya..

daaaaaaaa..........

10 February 2011

blogwalking

time internet laju, saya memang rajin ber-blogwalking. banyak faedah nye bile ber-blogwalking ni..antaranya ialah dapat isi mase lapang..huahuahua...ayat skema karangan budak sekolah  rendah.......

pada kebiasaannya, buka je page blog saya ni, saya terus scroll ke bawah and tengok de pape update tak from my member blog or fav blog saya..on the right side of my blog, i listed rakan-rakan blog mostly amongst utpian..at least dari situ saya dpt tahu la sket-sket pasal their life after graduated ni kan....kepoh betol la saya ni..:)

while on the left side were listed the favorite blogs that i have visited. terdiri daripada orang-orang terkenal i.e hanis zalikha (i loike this name actually) ....motherhood punyer blog - yg ni pengaruh drpd rakan saya. blog shopping-tudung, baju...and random people's blog yang mana saya rasa sangat menarik tuk dibaca. 

ber-blogwalking ni jugak saya dapat tahu ramai org.kire mcm stalker la. ade sekali tu, saya bace la blog sue anna joe (bududanbelacan.blogspot.com), lepas tu saya terjumpa satu blog ni..kire mcm femes la jugak. usyar punya usyar rupe die senior kat universiti. tapi saya tak pernah la prasan akan kewujudan beliau di uni..heheheeeee...

satu lagi blog akak cantik beranak dua ni yang title blog beliau sama cam saya..A WALK TO REMEMBER..in the same time plak, blogspot name die kisahlynna while mine is kisahsidelima..kebetulan la plak dua-dua ade word 'kisah' kat depan tu kan..usyar la lagi blog die ni, rupenye die ni kawan kepada isteri inspector kat tempat saya intern last year. what a coincidence~~~ anak kembar beliau hensem:)

bukan dari facebook jer kita bley kenal ramai org, but from blogging jugak lagi ramai bley kita kenal..kalu dah suke sangat baca blog someone tu, bley la jadi follower dieorg.exchange link yer..u follow i, i follow u bak:) mcm tu la..tapi pada mereka segan dan pemalu, jadi silent reader pon dah ok..

09 February 2011

nothing

skang ni saya dah jarang2 update blog ni.seminggu sekali jer..cam ner la nak cash out duit nuffnang tu cepat-cepat kalu malas nak hapdate belog ni kan..hehehe..memang dasar pemalas betol...lagipon, tak ade story yang nak dishare kat sini..kalu nak cerita sal recipe kek, mesti muak nak bace, ye la asyik-asyik kek, kalu menjadi tak pe jugak..

walaubagaimanapon, saya ade la sedikit story nak update ni..

first, adik saya yang belajar kat egypt tu udah selamat sampai kat tanah air terchenta ni..semalam..alhamdullillah, die tak der pape memandangkan tyme rusuhan berlaku, die & fwens pi enjoy melancong kat paris n london..masih lagi jetlag..

second, transcript result exam saya baru dapat..2 minggu kot company abx tu ambil mase nak hantar..siap call saya suh pi ambil kat ofis die yang jauh beribu batu tuh...alasan die tak tau alamat umah saya ni kat mane.padahal before this dah pernah hntar 4 kotak brg yg saya post kat umah...bongok betol....first time die call, sy dh bg panduan nak pi umah, and then if tak jumpe sile call smule..saya tertunggu-tunggu jugak la surat tu, tak sampai2 jugak...and then a week after that saya call la smule dioerg, marah2 kata saya tak angkat phonememang phone tu tak diangkat, i bizi k kerja..kerja kat umah jer..ye la, tak kan nak berkepit ngan phone 24 hours kan..kekadang mmg x prasan la ade org call..ok, fine...transcript tu dah dpt..x pyh nak riso lagi..i'm done with abx...

third, first month guna celcom broadband ni memang la teramat laju. tapi bila masuk bulan ke-2 ni, dah start lembap.lagi lembap dari siput. bil nya sudah dibayar, tapi still lembap..geram!!!!!..time daftar bb aritu, akak yg jage counter bb kate ade 2 choices  bil ni dihantar..either by post or email jer..so i choosed email & akak tu siap suh tulis lagi email saya kat form..tunggu punye tunggu x dpt email langsung..udah ler i dont have any details pasal sim card bb ni..neither phone number  nor account number...so terpaksa la gune khidmat *118# tuh..finally i decided to go to celcom center n resolved la menda ni...skali akak yg lagi expert dari akak yg jage counter bb tu ckp la actually the bill is not sent via email kite but kena check thru web celcom tuh...pertama, saya akui yg saya ni agak bodoh coz x terfikir pon sal ni & percaya bulat2 kate akak yg jage konter bb tuh..kedua, akak yg jage konter bb tuh mmg tidak layak keje kat situ..sile cari orang len yang lagi tahu pasal bab2 camni...


ok..sesi luahan prasaan sudah selesai w/pon awal2 tadi saya kate tak der story nak diceritakan..hehehee...ye la daripada pendam perasaan geram lam hati, baik tulis lam belog ni..

chau~~~

02 February 2011

caramel cake

sudah lama entry ni beratur tuk dipostkan..finally kluar jugak akhirnya..
ceritanya pasal caramel cake..


Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah:




2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas 
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1.
Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi. 
3. pukul bahan (C) (pukul kuning telur+air+minyak sampai putih. then masuk gula n pukul sampai kembang. pahtu masuk tepung+baking powder)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...(merigue or soft peak)
5. campurkan adunan (D)ke dalam (c) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n ltak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling (waterbath) - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

memandangkan saya ni kureng rajin sket tuk menaip bahan2 nye, maka copy paste jer from blog adik saya and the main source is from here.

ni gambar tuk cara ke 6..lepas campur bahan C + D, bahagi into 2 parts and choose warna yang diinginkan. yang ni saya pilih warna red rose and hiju epal. susunan layer cake ni depends nak wat cam ner. saya buat layer by layer, selang seli kan antara kaler merah & ijau tuh..

ni hasilnya...prepare to be baked.

sebelum dibakar, klu nak cantikkan, bley buat corak sket kt atas tuh..

finally, inilah hasilnya selepas 1 hour dibakar..base on susunan warna ijau & merah tadi, the result is like this lah..
those pics kat atas tuh adalah first time saya try buat cake ni bersama akak & adik saya..yg pics kat bawah plak first time saya buat sorang2..adik tu tlg la sket2..hehehe...warna on lapisan cake agak pucat tapi tetap sedap...


foot note: actually saya nak bagi kek ni to someone, tetapi malangnya, rupe kek ni x menjadi la plak..malu i kena reject nnt kang..so finally bagi family makan jer..rupe tak ade, tapi rase ade..hehehehee

arini pasal caramel cake..esok2 cake len plak yer...selamat mencuba~~~

25 January 2011

saya dan ia...

oouh.sudah lame berhabuk belog ku ini..

arini saya nak share something sket..bukan pasal fasha-jejai yg dah clash tu yer.. tp pasal seekor binatang bin haiwan ni..

dalam banyak-banyak binatang lam dunia ni, saya paling takut geli pada katak..owh..teramat la geli..disebabkan feature luaran ia yang menggerutu..yakss..nak tgk pon geli tau, terasa mcm ia bergesel2 kat pipi ni...

al-kisah nya, pada suatu malam tu,tyme mandi...baru jer nak jirus air kat badan ..tetiba jer ternampak ade benda kaler coklat yang menggerutu badannya bergerak-gerak dicelah rak toiletries dalam bilik air. tak nampak clear pon bende tu tp i'm pretty sure yg ianya adalah seekor katak...benci tau..lepas tu saya nekad mandi ala kadar jer asalkan dapat kuar dari shower tu cepat-cepat...aritu kan tetiba jer mata saya ni alert ngan bende-bende cam ni...kalu tak alert, sah-sah la kan makin lame saya bertapa lam shower tuh..esoknya, b4 masuk shower nak mandi, saya intai la dulu..sah!!memang ternyata betol ianya seekor katak..apa lagi, i menjerit kegelian la k..nasib baik ade hero + heroin iaitu my mom pi buang ia jauh2..maka semenjak aritu saya menjadi alert taip2 kali masuk bilik air, saya akan make sure kawasan sekeliling bebas dari ancaman...hehehe...

teringat waktu kecik-kecik dulu, kalu saya ade ternampak species katak minyak yang licin kulitnye + badan kembung & gemuk, saya halau ia supaya pegi jauh. halau guna batu k..men campak2 batu..sometime tu campak punye campak batu tu sampai ia penyek lalu mati..memang mati katak la ia..pernah sekali tu, depan bilik kt umah lame, saya ternampak telur-telur katak dalam lopak air..saya pon tanpa berfikir panjang & berfikiran kebudak-budakan lagi time tuh terus pegi musnahkan telur-telur tu..motif???..dah tak ingat la..tp perbuatan tu sangat kejam..lepas tu, saya rase menyesal dan terpikir cam ner kalu ibu katak tu datang cari nnt??..hehehee

time kat  asrama sekolah dulu pon ade jugak kisah ngan haiwan ini..selalu nya ia bertapa lam bilik air dan toilet..besar-besar k saiz die..tp tak sebesar katak nora danish la crite putera katak tuh..so setiap kali masuk shower or toilet, saya usyar lu, line clear ke tak..klu ade katak, for sure saya tak akan masuk..geli~~~tu kisah lam toilet..memandangkan saya duk blok asrama yg lame yg ade ground floor jer..binatang ni pon sesuka hati jer nak check in and check out dari bilik..since my bed & locker ni bersebelahan pintu, of corse la kalu ia masuk into my room, bawah katil saya akan jadi tempat persinggahan & petapaan nya kan..so setiap kali nak buka pintu bilik, saya akan intai dulu kut tingkap or bukak pintu slow-slow,kot-kot la kan ia sudah berada depan pintu nak tunggu lompat masuk jer...tiap kali nak pakai kasut pon same, kena check lu sama ada ia ade ke tak..kasut tu bese nye saya letak kt rak paling atas tau..satu lagi, tiap-tiap pagi lepas light on, b4 turun dari katil saya intai dulu bawah katil tu whether ade katak atau tidak..hehehe...dak2 qber kalu terbaca entry ni mesti tahu sal katak lam bilik air tu kan....cume princes iena jer yang sangat suke katak..heheheee

okies..setakat tu jer kisah pasal binatang itu..x perlu crite lebih2 wlaupon dah tertaip until 3 paragraphs..

arini dah start ujan semula selepas hampir 2 minggu cuaca redup +panas...angin sangat sepoi-sepoi bahasa kencang...tak der sampai atap terbang.since my house ni tepi sawah & no shield pape..so angin laut ni direct la kan to my house...

18 January 2011

besday abah

last thursday was my abah's 57th birthday...no celebration ape2..saya just buat choc moist cake jer.konon besday kek la ni..suprise la katekan.tp sy sendri yg potong kek tuh..kerana........saya x sanggup bg kek tuh kt my abah bcoz  kek tu ade rase tp rupe die hancusssssss...bayangkan~~ ok sila bayangkan sekarang k...tyme nk transfer cake yg dh siap dikukus tu from loyang to papan cake la, ntah cmner tersalah adunan or terlebih kukus or pape jer la, tetiba cake tu terbelah dua. sbelah dah elok kluar tp sbelah lg still melekat lam loyang tu. maka dipaksa la keluar yg sbelah lgi tuh..so finally kek tu x berape nk cantik la kan, top part of cake tu tak flat, menggerutu semacam jer....bile letak choc topping all over the cake, ingtkan bley la cover part2 yg hancuss tuh, tp tetap same jer condition die...

actually my parents dah muak mkn choc moist cake ni include me..tp saya ni sesaje nak menggatal nk ber'bakery' aritu, di usyar nye kat dapur bahan2 buat cake..telur tinggal sebijik, susu cair half tin jer, tepung tinggal 1/4 jer & a pack of chocolate flour...maka cake yang paling sesuai dan berpadanan dengan bahan2 yg ada ialah choc moist cake..

half cake tu saya hantar sket to my untie..yg half lagi tu tuk makan kat umah ni...arini baru hbs kek tu..finally..

bley la wat kek len plak pasni..hehehe..jiayok!!!

15 January 2011

budak tembam..

semenjak jadi penganggur ni, maka bermacam2 keje di lakukan kt umah ni..antaranya jadi baby sitter ..si budak yg sy jage tuh umor die 2 months + +..name penuh mohd akif taufiq or taufiq..taufiq seorang budak yg tembam..esp kt pipi tu..mmg pipi die menjadi mangsa cubitan & ciuman saya la.cubit sampai pipi die merah..wakakakakakakaka...berkat BF & FM , berat die 5kg lebey lam mase 2 bulan ni...


ni muke cam nak nangis je..

oouh...pipi taufiq tembam..mcm chipmunk plak..

cubaan tuk buat die tersenyum..hampir berjaya..

finally, die gelak..haha..bile gelak, mulut luas terbuka tapi mata plak yg sepet...
baru-baru taufiq kena monthly inject..biasa nya baby akan demam after kena inject termasuk la si taufiq...mula-mula start selsema now skang ni batuk plak. siap berkahak lagi..mmg kesian la jugak..klu nangis memang hampir x kuar suara coz kahak tu la..hopefully taufiq cepat2 la baik demam tu yer..

07 January 2011

hujan lagi...

ujan turun x behenti-henti..
arini dah masuk ari ke-2.
area depan umah dah naik air.
tggu lagi 2-3 ari, kalu ujan x bhenti jugak
banjir la nampak nye..huhu

TAPI

tu la yang best..
bley main air...
mandi hujan pon best...

04 January 2011

selamat tahun baru (2011)

Selamat Tahun Baru!!!!!!!!! Welcome- Two -Thousand -Eleven...

dah basi dah pon..heheehee...terlupe plak nk ucapkan kat smua org happy new year.hopefully azam last year sudah tercapai..so skang ni, sempena tahun baru, mulakan dengan azam & tekad yg baru...

kan dah masuk 2011..tarikh 1.1.11 pon cantik kan...2 org kawan saya pon dah selamat bertunang pada hari tersebut. nnt pada 11.1.11 plak, insyaAllah, sepupu saya bakal melahirkan baby thru operation. semoga semua nya selamat la yer....

dah lewat mlm pon stil x tido..nk wat cmner kan, esok sy x bersekolah. hehehee...mlm ni mlm terakhir sy bersama bb a.k.a broadband ...lpls ni x der dh bb..akak sy nk blk s.alam..so dah x ley pau bb die.ingt nk pasang streamyx kt umah ni, my mom pon dh bg permission.tp ade bnyk la pros & cons mende alah ni. for sure adek2 saya akan mangadap tenet 24/7 nnt. dah ler dieorg nak amik exam tahun ni. sorang UPSR, sorang lagi PMR..huhuuhuuu....x pon gune jer smule bb celcom saya yg lame dulu, waktu2 tyme intern tuh...saya konker sorang2 ler..hahahahahaaa

haissssshh..lepas ni jadi manusia zaman batu skejap coz tenet x der..nk pi cc pon malas..hehehe..

gudnyte everyone~~~

03 January 2011

kisah penganggur: Part 3-bowling lagi!!!!!!!!!

Hari ini sekolah dah start. haishhhhhh...x der ape yg perlu nk dirisaukan kerana saya sudah tidak bersekolah. sudah hampir 5 tahun saya meninggalkan alam persekolahan & sudah hampir sebulan habis belajar di universiti.

semalam adalah hari terakhir budak2 a.k.a adik2 & sepupu2 saya cuti sekolah. memandangkan smue org free jer ptg tu & x der keje pape nak dibuat. klu ujan sodap la jugak nk membuta + proses hibernisasi + menggemukkan badan. tapi adik saya sowang ni yg baru jer habis spm tetiba ajak pi men bowling kat TER. kiteorg adek bradek ni dah sonok la.dah lame tak main. skill pon dah tumpul..haha..parents pon dah bagi permission.lagi la excited. so bertolak lepas asar. tak der la jauh sngt TER ngan umah saya ni, lam 3 km jer. agaknye la....

so sampai jer sane tak bley men lagi coz lane smue penuh. sambil2 tunggu yg mane2 lane kosong, saya & yg len2 pi la kat swimming pool. hantar + monitor 2 org kanak-kanak yg belum baligh mandi manda lam pool tuh. sambil2 tu cuci mata skejap.hehehe

stengah jam kemudian, lane dah ditempah so bley la men bowling. main satu game jer and satu lane jer. bayangkan 8 org pemain in one lane. of corse la nak tunggu turn sorang2 tu lame kan. pasrah jer la kan..yg kelakar nyer kan, my lil sis nadhirah. kire first time la men bowling nih.. entah cam ner mase nk lempar bola 7 pauns tu, tetiba jer bola tu tergolek kat blakang..hahahaa...kena gelak la..tp benda cam ni normal la kan tuk first timer.lgpon budak lagi, darjah 5..hehe

as usual, saya ni tak der la terror sngt men bowling ni, stakat dpt no 2 tu bley la..hahaha..ni nak menganyam ketupat sebentar..mase kiteorg tgh men tuh, ade la manusia2 ni, satu couple + kawan dieorg sorang ni duk men kat lane sbelah. saya x der la peduli sngt dieorg tuh. tp agak anoyying la pada mate saya nih. si pompuan yg couple tuh, tahu la kan control ayu, so tiap kali lepas campak bola tuh, die mesti mengadu kat si pakwe nye tuh kate jari die sakit sambil gosok2 jari die tuh. klu sekali x per, ni bnyk kali tau. bukan tanda2 jeles di sini, x de makne nye k. kamon la babe,klu tahu jari tuh lembut + sng nk patah, wat pe pi men bowling..x pyh susah2 lempar bola, baik duk umah,rendam jer tangan tu lam susu kambing..hahahaaa...tu pasal si pompuan tu, ni pasal si pakwenye plak..tau la kan badan ko besar, nk tunjuk terror men bowling. pastu dihayun nyer bola tu tinggi2.saya yg duk sebelah ni naik seram jadinye. mau x nyer tetiba bola tu terlepas mase tuh, for sure x pasal2 terkena kepala kiteorg kt sebelah ni...tp nasib bek x jadi camtu...hahaha...x pasal2 terlebih caring emo sal mende ni.saya sorang jer kot yg prasan mende ni, org len tu sy x tau la..
ok, ketupat sudah siap dianyam.........

pape pon..men bowling dah jadi macam event wajib lam family selain bbq. memang best. ley gelak same2. puas hati la kan. lagi ramai org lagi meriah. so kena tunggu cuti skolah or raya la kan baru smue family members ade.

btw, congrates to my friends: azah (qber) &miou (utp) kerana sudah selamat bertunang pada hari pertama di tahun baru...

owh..entry kali ni masih lagi tiada gambar kerana saya ni pemalas..hahahahahahaa

okiey, got to go...bubye...