25 January 2011

saya dan ia...

oouh.sudah lame berhabuk belog ku ini..

arini saya nak share something sket..bukan pasal fasha-jejai yg dah clash tu yer.. tp pasal seekor binatang bin haiwan ni..

dalam banyak-banyak binatang lam dunia ni, saya paling takut geli pada katak..owh..teramat la geli..disebabkan feature luaran ia yang menggerutu..yakss..nak tgk pon geli tau, terasa mcm ia bergesel2 kat pipi ni...

al-kisah nya, pada suatu malam tu,tyme mandi...baru jer nak jirus air kat badan ..tetiba jer ternampak ade benda kaler coklat yang menggerutu badannya bergerak-gerak dicelah rak toiletries dalam bilik air. tak nampak clear pon bende tu tp i'm pretty sure yg ianya adalah seekor katak...benci tau..lepas tu saya nekad mandi ala kadar jer asalkan dapat kuar dari shower tu cepat-cepat...aritu kan tetiba jer mata saya ni alert ngan bende-bende cam ni...kalu tak alert, sah-sah la kan makin lame saya bertapa lam shower tuh..esoknya, b4 masuk shower nak mandi, saya intai la dulu..sah!!memang ternyata betol ianya seekor katak..apa lagi, i menjerit kegelian la k..nasib baik ade hero + heroin iaitu my mom pi buang ia jauh2..maka semenjak aritu saya menjadi alert taip2 kali masuk bilik air, saya akan make sure kawasan sekeliling bebas dari ancaman...hehehe...

teringat waktu kecik-kecik dulu, kalu saya ade ternampak species katak minyak yang licin kulitnye + badan kembung & gemuk, saya halau ia supaya pegi jauh. halau guna batu k..men campak2 batu..sometime tu campak punye campak batu tu sampai ia penyek lalu mati..memang mati katak la ia..pernah sekali tu, depan bilik kt umah lame, saya ternampak telur-telur katak dalam lopak air..saya pon tanpa berfikir panjang & berfikiran kebudak-budakan lagi time tuh terus pegi musnahkan telur-telur tu..motif???..dah tak ingat la..tp perbuatan tu sangat kejam..lepas tu, saya rase menyesal dan terpikir cam ner kalu ibu katak tu datang cari nnt??..hehehee

time kat  asrama sekolah dulu pon ade jugak kisah ngan haiwan ini..selalu nya ia bertapa lam bilik air dan toilet..besar-besar k saiz die..tp tak sebesar katak nora danish la crite putera katak tuh..so setiap kali masuk shower or toilet, saya usyar lu, line clear ke tak..klu ade katak, for sure saya tak akan masuk..geli~~~tu kisah lam toilet..memandangkan saya duk blok asrama yg lame yg ade ground floor jer..binatang ni pon sesuka hati jer nak check in and check out dari bilik..since my bed & locker ni bersebelahan pintu, of corse la kalu ia masuk into my room, bawah katil saya akan jadi tempat persinggahan & petapaan nya kan..so setiap kali nak buka pintu bilik, saya akan intai dulu kut tingkap or bukak pintu slow-slow,kot-kot la kan ia sudah berada depan pintu nak tunggu lompat masuk jer...tiap kali nak pakai kasut pon same, kena check lu sama ada ia ade ke tak..kasut tu bese nye saya letak kt rak paling atas tau..satu lagi, tiap-tiap pagi lepas light on, b4 turun dari katil saya intai dulu bawah katil tu whether ade katak atau tidak..hehehe...dak2 qber kalu terbaca entry ni mesti tahu sal katak lam bilik air tu kan....cume princes iena jer yang sangat suke katak..heheheee

okies..setakat tu jer kisah pasal binatang itu..x perlu crite lebih2 wlaupon dah tertaip until 3 paragraphs..

arini dah start ujan semula selepas hampir 2 minggu cuaca redup +panas...angin sangat sepoi-sepoi bahasa kencang...tak der sampai atap terbang.since my house ni tepi sawah & no shield pape..so angin laut ni direct la kan to my house...

5 comments:

  1. hahahaha..kalu citer pasai katak, aku pn nk citer gaks!...aku pn geli katak..hahahhaa...tp nk jadi kan keceritanye..ari 2 sehari before nk raye aji, time 2 misz ruby x blk kg, anah n ida x balik lg...so aku n la yg jadi assistant mem...g pasar tani beli segala jenis lauk pauk tuk bekalan ari raye...
    sesamapi umah, cm biase la, before lauk2 nie masuk peti, bersihkan dulu la (sbb senang nnt nk masak)...aku pn amik port kat luor, tepi lonngkang...senang nk cuci..kot2 terpercik darah ayam, sisik ikan senang cuci...so jirus je la...then sedang aku syok2 siang ikan nie..tetiba mincul mr.katak nie kat longkang 2(cm ne la aku x perasan)..pe lagi menjerit2 la aku smbil pegang pisau kat tgn....then aku ubah pot duk siang ikan kat atas meja lak...sedang syok2 aku siang ikan..mr.katak 2 toing toing mai kat aku..pe lagi...lagi sekali jerit...kecoh lagi...
    disebabkan aku asyik duk jerit dr tadi, keje x siap lagi, dpr pn x berasap...mrs penyelamat pn dtg la..mem kita la...time 2 aku dah melompat atas gere dh..mem berusaha cari mr.katak nk g buang..korek nye korek x jmp..last2 aku give up ngn mr katak 2...aku pn angkat semua brg2 2 masuk dlm umah...smbng keje dlm umah...tp syoknye...smpi ke ptg..abah duk usik aku..wat aku kejut2 ngn katak...kah kah kah

    ReplyDelete
  2. kahkahkah...tu le lain kli klu masuk bilik air jangan lame2... mr katak tu mmg banyak, nak2 time hujan ni, klu xmo bg dia masuk make sure lubang tandas tu tutup ngn smtg berat cz mr katak tu pandai..dia buat lompat dengan momentum yang tinggi terbuka penutup lubang n bolehla dia masuk dengan selamatnya =)

    dlu2 mase baru pindah aku sidai towel kat tingkap *time tu xde gril lg* time mgrib aku tarik towel tu katak pon join masuk same...ish, geli btol! pastu klu letak kasut kat luo mmg sah akan ada katak kat dalam. tiap2 kali nak pakai kasut rse dlu berat dop, klu berat adelah mr.k tu...
    p/s:cek betol2 dalam bilik tu..hihihi

    ReplyDelete
  3. diskriminasi kaum nih... katak tu pon nk jgk amik port dlm umh tu kot, kesian kt dia duk luar... kene hujan n panas hehehee

    ReplyDelete
  4. ajah: kisah mr.K kat longkang tuh ak dah pernah alami..nak ak lalu jer tepi longkang tuh sambil pegang satu besen kecik..tetiba ia keluar pop up cam tu, terkejut la ak n as usually menjerit...besen tu ntah tercmpak kat ner..mamat & abah gelak jer lam umah...btw, ptg td ma ade jmpe kura2 yg besar..die punyer shell tu bergerigi..nnt ak post gmbar

    imah: memang skang ni ak dah tindih penutup tuh ngan mende berat..skang ni tiap2 kali nak masuk bilik air, ak jenguk lu intai2 lu ade ke x ia di dalam..caution!!!

    syg: makhluk bernama katak x der tempat lam umah ni..port nya kat luar..klu boleh luar pgar umah...

    ReplyDelete
  5. wah..bestnye ade kura2...dah 2 ma amik ltk dlm kolam ke??....cpt2 pos gmbr!!

    yup aku stuju mr.k tmptnye kat luor je...sbb kalu dia dah masuk dlm umah, nnt rantai mnan dia x langkap..saje je..nnt ade mkluk lain xckp makan...weeeee

    ReplyDelete