20 February 2011

buku scrap budak darjah 6

kepada budak-budak sekolah yg terbaca blog ni, entry ni plak, akak mintap maap la manyak-manyak kalu adik-adik semua terase hati..hehehee...ok, dah mintak maap, jom bergosip plak...

pada suatu malam tu,..pukul 3.30 pagi  gitu...motif saya berjage smpai awal pagi tu ialah untuk menyiapkan buku scrap adik saya...my lil sister yang darjah 6 tuh..petang semalam tu kiteorg same-same buat buku ni, tapi ye la kan,adik saya ni port die buat keje sekolah ialah depan tv..so buat keje nye 5 min, another 15 minutes tu tengok tv..tak sempat siap petang tu, sambung malamnya plak..sekali saya kena baby sit taufiq plak, so lagi la lambat nak siapkan..so saya pon stat membebel la kat adik saya ni," jangan tengok tv, nnt keje tak siap"..tensen sangat dengan bebelan itu (rasenye la padahal die dah ngantuk), die pon terase ati or tertekan, lalu terus kemaskan meja study n msuk bilik tido..

saya ni dengan rasa kasihan kat die ni, sambung buat buku scrap tu sorang-sorang, tengah-tengah malam pulak tu.....

asalnya buku scrap ni projek kemahiran hidup secara berkumpulan.ye la, dah buat in group, of corse la kena buat same-same ngan groupmates die..tadaaaaaa!!!!!!!!berikut adalah gambar hasil kerja mereka...



perghhhhh...siap guna shell gitu...pastu hias ngan riben kuning..kalu korang perasan, lepas name sekolah kat atas tu, ade line tebal kaler biru..yang tu actually manik tau..'kreatif' sungguh..
yang part ni plak, siap tampal bunga riben n tampal labuci kaler merah..

ni pon same, labuci, riben, bunga...

hahahaaaa....siap ada kulit kerang lagi,riben, labuci..memang geli girly betol la..tapi at least dieorg berjaya jugak la siapkan buku ni..well done!!!!!!..but somehow, adik saya ni tak puas hati ngan hasil nya..katanya serabut gile...memandangkan adik saya ni dah berusia baligh, pemikiran pon dah matang, so sifat kebudak-budakan pon makin terhakis.wawawawa..so die ni tak bape minat ler ngan mende-mende mcm ni...my mom yang tengok buku ni pon kate serabut & gelak-gelak jer..so adik saya ni pon decide la nak buat semula buku ni..dengan bantuan kakaknya..kakaknya itu sepatutnya membantu sket-sket jer, tapi nampaknya almost part lam buku ni kakak die yang buat. bab-bab tulis memang conrfirm akak die yang tulis coz tulisan lawa + kemas..decoration pon same..mewarna pon same.mcm ni pojek akak die la plak kan..nak buat cam ner, akak mithali kan.....hakhakhak...yang si adiknya plak just tolong cut & paste jer gambar-gambar ..dan mengamuk...

finally dah siap, saya try buat sesimple yang mungkin..ye la, bukan projek saya, so tak payah nak lawa-lawa kan...hehehe...esokkan paginya itu, die ucap thanks..saya siap pesan kat die before adik saya pi sekolah,  suh tgk smula buku scrap before submit kat cikgu..kot-kot la ade yang tak puas hati ke..tapi nak tau ape kate die......" erm, tak pe la, nnt kemudian la.lagipon isnin minggu depan baru hantar"........

cehhhhhhhhhh..hampeh sungguh minah ni, saya beria-ria tolong siapkan..rupa-rupanya bukan hari tu kena submit...lepas tu saya sambung tido, qada tido yng tak cukup...hehehe...

haaa...tu cerita last week tau..wekend semalam saya ade pi makan angin sampai kembung perut..hehehe..more story in the nex entry ya..

daaaaaaaa..........

4 comments:

  1. then, mane pic scrap book after final editing?..nk tgk skit hasil kakak mithali 2...wakakaka

    ReplyDelete
  2. lupa nak amik la gmbar after tuh...die dh hntr...ala, cover page gune komputer, aku x men la handwrting nih..

    ReplyDelete
  3. wakahka...bagu betul cik akak mithali nih

    ReplyDelete
  4. aq x ato gi cikgu nak minggu dpn nsb kh lps perhimpunan kalu lame per x pyh anto la..

    ReplyDelete