02 February 2011

caramel cake

sudah lama entry ni beratur tuk dipostkan..finally kluar jugak akhirnya..
ceritanya pasal caramel cake..


Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah:




2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas 
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1.
Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi. 
3. pukul bahan (C) (pukul kuning telur+air+minyak sampai putih. then masuk gula n pukul sampai kembang. pahtu masuk tepung+baking powder)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...(merigue or soft peak)
5. campurkan adunan (D)ke dalam (c) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n ltak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling (waterbath) - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

memandangkan saya ni kureng rajin sket tuk menaip bahan2 nye, maka copy paste jer from blog adik saya and the main source is from here.

ni gambar tuk cara ke 6..lepas campur bahan C + D, bahagi into 2 parts and choose warna yang diinginkan. yang ni saya pilih warna red rose and hiju epal. susunan layer cake ni depends nak wat cam ner. saya buat layer by layer, selang seli kan antara kaler merah & ijau tuh..

ni hasilnya...prepare to be baked.

sebelum dibakar, klu nak cantikkan, bley buat corak sket kt atas tuh..

finally, inilah hasilnya selepas 1 hour dibakar..base on susunan warna ijau & merah tadi, the result is like this lah..
those pics kat atas tuh adalah first time saya try buat cake ni bersama akak & adik saya..yg pics kat bawah plak first time saya buat sorang2..adik tu tlg la sket2..hehehe...warna on lapisan cake agak pucat tapi tetap sedap...


foot note: actually saya nak bagi kek ni to someone, tetapi malangnya, rupe kek ni x menjadi la plak..malu i kena reject nnt kang..so finally bagi family makan jer..rupe tak ade, tapi rase ade..hehehehee

arini pasal caramel cake..esok2 cake len plak yer...selamat mencuba~~~

4 comments:

  1. perfect practice make perfect!!

    ReplyDelete
  2. i dah print dah racepi kasi kat ur auntie...selagiaku x print selagi 2 dia bising...bila dah dpt rasepi bising lak xdak loyang besor...adesss...sakit aku nyer ears!!

    ReplyDelete
  3. anah: yup...ak kena praktis bnyk2 kali..

    ajah: ur unty mmg cmtu...nnt bile die bake kek tu, mu jgk yg mkn...

    ReplyDelete
  4. mesti dah..bab makan mesti dia ajak aku...tp b4 makan 2 dgr le hikayat merong mahawangsa dia dulu...kakakaka

    ReplyDelete